Vali Sezer, 'Çitçilere hangi desteği istiyorlarsa vermeye hazırız'
Edirne'de örtü altı alanlarının revizyonu ve sera kurulumu projeleri çerçevesinde yapımı tamamlanan seraların teslim töreni Vali Yunus Sezer'in katımıyla gerçekleştirildi. Törende konuşan Vali Sezer, Edirne'nin tarım kenti olduğunu ve çitçilere hangi desteği istiyorlarsa destek olmaya hazır olduklarını aktardı.
Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde Edirne Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından "Edirne Örtü Altı Üretim Alanlarının Revizyonu" ve "Sera Kurulumu" projeleri çerçevesinde oluşturulan seraların teslimi İstasyon Mahallesi'nde düzenlenen törenle yapıldı.
Sera üreticisine farklı destekler sağlanıyor. Devlet desteğiyle ilde çok sayıda çiftçi serasını aktif hale getirdi. Mevcut seraların büyüklüğü 46 bin metrekareden 79 bin metrekareye çıkarıldı. Yeni kurulan 40 sera üreticilere törenle teslim edildi.
Trakya'nın verimli topraklarında seracılık artıyor. Edirne'de devlet desteğiyle örtü altı üretim sahası 33 bin metrekare artırıldı. Hedef, 79 bin metrekare olan sera alanını 100 bin metrekareye ulaştırmak..
Toprak yapısı müsait ancak iklim sert... Trakya'nın verimli toprakları alternatif tarım ürünlerinin yetiştirilmesi için serayla buluşturuluyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, Edirne'de "Örtü Altı Üretim Alanlarının Revizyonu Projesi" uyguluyor.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törende Örtü Altı Üretim Alanlarının Revizyonu" ve "Sera Kurulumu" projelerine ait tanıtım videosu izlendi.
Edirne Valisi Yunus Sezer törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin en fazla ihtiyacı olan konunun üretim olduğunu ve her alanda üretimi teşvik etmenin katma değer oluşturulması açısından çok önemli olduğunu söyledi.
Hem tarım hem sanayi noktasında büyük destekler olduğunu aktaran Vali Sezer, "Geldiğimizden beri Karaağaç Mahallesi'nin İstanbul'a sebze ihracatı yapıldığını anlatıyorlar. Kamyonlarla hallere giderdi diye. Şimdi pazarı gezdiğimde sebzelerin Antalya'dan geldiğini duyuyoruz. Bu bizim ilimiz açısından üzücü bir olay. Burada bizim bir kaybımız var. Bu kaybı modern tekniklerle telafi etmemiz lazım" dedi.
Kentte yaklaşık 80 dönüm alanda seracılık yapıldığını ve bunun yeterli olmadığını söyleyen Vali Sezer, örtü altı tarım alanlarının çoğaltılması gerektiğini ve bu konuda ne gerekiyorsa yapacaklarını ifade etti.
40 seranın dağıtımını ve mevcut olan seraların da örtülerinin yenilenmesini yaptıklarını belirten Vali Sezer, "Bu sene programımıza şunu koyduk. 60 atıl durumda olan seranın düzenlemesini yaparak çiftçilerimizle oluşturacağız. Bu yıl tüm kaynaklarımızı tarıma yönlendirsek bu bile az gelir. Bu konuda da çiftçilerimiz hangi desteği istiyorsa biz destek olmaya hazırız. Gençlerimiz de tarımla uğraşsınlar" dedi.
Sulama projelerinden de bahseden Vali Sezer, Hamzadere ve Meriç Sulama Projeleri için harekete geçildiğini ve yarım kalan işlerin bu sene tamamlandığını, yaklaşık 5 bin hektar alanın Mayıs ayı itibariyle sulamaya açılacağını ifade etti.
Meriç'te bu sene 5 bin hektarı sulamaya açacaklarını belirten Vali Sezer, önümüzdeki yıl da yine 2 bin 800 hektarı sulamaya açacaklarını müjdeledi.
Çömlekköy Barajı'nın ihalesinin yapıldığını ve çalışmaların devam ettiğini aktaran Vali Sezer, "İlçe gezilerimizde bize sulamayla ilgili olarak ne talepte bulunduysalar onu gerçekleştirdik. Bu sene 18 sulama projesini gerçekleştirdik. Birçoğunun ihalesi yapıldı. Tohum desteği noktasında da yerli ve milli tohum özellikle ayçiçeği noktasında onlara da destek olmaya çalışıyoruz. Seracılığa da çok veriyoruz. Bu 80 dekarı 200 dekara çıkarmamız gerekiyor" dedi.
AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal ise, üreticilerle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Edirne'nin verimli topraklarıyla tarım kenti olduğunu belirten Aksal, hükümet olarak bu toprakları daha verimli hale getirmek için mücadele verdiklerini ve destek olduklarını aktardı. Aksal ayrıca sulama yatırımlarından da bahsetti.
Devlet desteği ile seralar kuran ev sahibi üretici Münüre Güler konuşma yaptı. 1996 yılında başladığı seracılık faaliyetlerini, Devlet desteğiyle projelendirerek büyüttüğünü ve bugünlere getirdiğini söyleyen Güler, “Yaptığımız üretimlerle kendi yetiştirdiğimiz ürünleri yerel pazarlarda halkımızın beğenisine sunmaktayız. Bu işin devamlılığını sağlayabilmek, halkımıza daha iyi hizmet sunabilmek adına oğlumuzu da Ziraat Mühendisliği’ne yönlendirerek pratik ve akademik bilgiyi birleştirerek bu günlere getirdik. Şimdi bu yeni projelerle üretimimizi bir adım daha ileriye taşıyarak, kentimizdeki üretimi arttırmayı hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi.
Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, Yerinde üretim yerinde tüketim anlayışı içerisinde, kendi kendine yeter bir il olmayı, üretimi, verimi, kaliteyi ve kapasiteyi arttırmayı, tüketicilerin kaliteli, uygun fiyatlı, taze ürünlere ulaşmalarını amaçladıklarını ifade etti.
Bunu gerçekleştirmek için 2 adet proje uyguladıklarını söyleyen Bayazıt, "Bunlardan birisi 2023 yılının ikinci yarısında gerçekleştirdiğimiz orta atıl üretim alanlarımızın revizyonu projemizdi. 84 üreticimiz faydalandı. Sera kurlumu projesinde ise 24 tanesi merkez ilçemizde, 16 tanesi de Keşan ilçemizde olmak üzere toplamda 40 adet seranın kurulumunu gerçekleştirdik" dedi.
Konuşmaların ardından sera teslimi yapıldı. Temsili sebze ürünler pazarını ziyaret eden Vali Sezer ve beraberindeki heyet üreticilerden bilgi alarak ürünleri inceledi. Düzenlenen tören teslim edilen seraların gezilmesi, fide dikimi ve sebze hasadının ardından sona erdi.
İpek Esma Çeşme