Vali Sezer, 'Meriç Nehri'ndeki set, suyu akışını engellemiyor'
Edirne Valisi Yunus Sezer, Meriç Nehri'ndeki hidroelektrik santralinde su tutulduğu yönündeki iddialara yönelik açıklamada bulundu. Vali Sezer, nehir suyunun yönünü enerji üretim bölümüne yönlendirmek için yapılmış bir sedde olduğunu bu nedenle su tutulmasının söz konusu olmadığını aktardı. Dolayısıyla çeltik üreticilerine su aktarılmadığı iddiası da çürütülmüş oldu.
Testleri yapılan ve deneme süreci başlatılan Meriç Nehri'ndeki Arşimet Burgu Türbinli Hidroelektrik Santrali'nde incelemede bulunan Vali Sezer, gazetecilere açıklamalarda bulunarak santralde su tutulduğu iddialarına yanıt verdi.
Santral binasının kabul testlerinin Almanya'dan gelen bir teknik ekip tarafından yapıldığını söyleyen Sezer, TREDAŞ ve TEİAŞ ile beraber enerji verme noktasında deneme sürecinin başlatıldığını ifade etti. Son kabul aşamasına gelindiğini belirten Sezer, kabul yapıldıktan sonra buradaki işlemlerin tamamlanmış olacağını söyledi.
"Suyun tutulması söz konusu değil"
Meriç Nehri'ndeki suyun tutulması ile aşağıdaki suyun az gitmesi arasında bir ilişki söz konusu olmadığını söyleyen Vali Sezer, "Nehir yatağında ne kadar su varsa mecburen o suyun savaklardan akarak aşağıya doğru gitmesi gerekiyor. Buraya 1 damla su düşse 1 damla su savaktan akıp gidecek. Bu yüzden suyun tutulması söz konusu değil. Suyun yönünü enerji üretim bölümüne yönlendirmek için yapılmış bir sedde. Çiftçilerimiz belki ürünlerinin zarar görmesinden dolayı suyun tutulmasının etki edeceğini düşünebilir. Fakat burada nehirden ne akıyorsa aşağıya da o gidiyor. Bir damla su burada kalmış değil. Burada mevcut 2 buçuk milyon metreküp bu seddeden dolayı birikmiş su var. Kooperatiflerimizle ve çiftçilerimizle sürekli iletişim halindeyiz. Eğer çok zorda kalınırsa bu 2 buçuk milyon metreküp suyu da bırakacağız. Burada amacımız enerji üretmek değil, zor günlerinde çiftçilerimize de burasının bir faydası olabilirse o da bizi memnun edecektir" şeklinde açıklamada bulundu.
Meriç Nehri'ndeki suyu günlük 10 metreküp bıraktıkları zaman 3 gün içerisinde bu havzada hiç su kalmadığını ve nehrin normal yatağına döndüğünü aktaran Vali Sezer, "Yani 10 metreküple 2,8 günlük bir su hacmimiz var. Onu da o aşağıdaki arkadaşlardan kooperatif birlik ve üreticilerimizin nihai noktada değerlendirmelerine göre bunu da bırakacağız. Keşke daha fazla verebileceğimiz suyu burada hapsedebilseydik. Fakat onu da yapma imkânı yok. En fazla 2 buçuk milyon metreküp su var. Onu da 10 metreküp olarak bıraktığımız zaman yaklaşık 3 günde bu gördüğümüz alanda hiç bir su kalmıyor. Nehir norma yatağına dönüyor. Şuanda Meriç Nehri'nde 44 metreküp suyumuz var. Bu 44 metreküp ne kadar geliyorsa buradan akıp hepsi devam ediyor. Fiziki olarak da bunu biriktirmemiz çok mümkün değil. Bu süreç zor bir süreç, gece gündüz üreticilerimizle, kooperatiflerimizle ve birliklerimizle beraber çeltik üretiminde ve nispeten ayçiçeği üretiminde ürünlerde bir eksik olmasın diye yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Amacımız çiftçimizin zarar etmemesi ve mağdur olmaması yönünde. Bu süreci ve bu sezonu zararsız şekilde kapatmayı hedefliyoruz" ifadelerine yer verdi.
"Su Meriç Nehri'nden tekrar çeltik arazilerine aktarılacak"
İpsala'da Hamzadere Sulama Birliği kooperatifleriyle ve üreticilerle bir araya gelerek inceleme yaptıklarını söyleyen Vali Sezer, "Öncelikle Keşan tarafındaki çeltik arazilerinde yapılan sulamadan deşarj edilen suların kullanılması noktasında bir görüş birliğine vardık. Bu sular direk denize akıyordu şimdi bir kanal aracılığı ile tekrar Meriç Nehri'nde aktarılıyor. Meriç Nehri'nden de tekrar çeltik arazilerine aktarılacak. Yaklaşık 80 bin dönem alan bu sayede kullanılabilecek" dedi.
"Suyun rahat alınabileceği bir gölet alanı oluşturuyoruz"
Daha önce Çakmak Barajı'nın olduğu yerden Uzunköprü tarafında Ergene Havzası'na su basıldığını ancak suyun debisinin aşırı düşmesinden dolayı yön değişikliği olduğunu belirten Vali Sezer, "Orada da DSİ ve kooperatifimizi beraber çalıştırıyoruz. Orada da suyun rahat alınabileceği bir gölet alanı oluşturuyoruz. Oradan da suyun rahatlıkla çekilip ergene ve Uzunköprü tarafına gönderilebileceği bir çalışmayı ortaya koyuyoruz. Umarız bir an önce yağmur yağsın ve bu sıkıntıları geride bırakalım. Daha önceki yıllarda Bulgaristan tarafından su bırakılması söz konusu olmuş. Onunla ilgili de yaklaşık 1 aydır Bulgaristan makamları ile tarım bakanlığımız vasıtasıyla bunlarla ilgili yoğun bir şekilde görüşmeler yapılıyor. Fakat Bulgaristan tarafında da ciddi bir kuraklık söz konusu. Oradan bir miktar su salınması için bu süreç doğru yönde ilerliyor" ifadelerine yer verdi.
Önceki yıllarda nehirlerde Ağustos Ayının sonlarına doğru gözlenen kuraklığın bu yıl daha erken başladığına dikkat çeken Vali Sezer, Haziran ayının 15'inden beri kuraklığın çok ciddi şekilde hissedildiğine değindi.
Edirne'nin Türkiye'nin en önemli çeltik üretim merkezi olduğunu belirten Vali Sezer, çeltik tarımı için olduğu kadar ayçiçeğinde de suya ihtiyaç olduğunu ifade etti.
"Şuanda nehir debileri 12 aylık sürecin en alt seviyesinde"
Yağış olmaması ve kuraklığa bağlı olarak nehir debilerinin 12 aylık sürecin en alt seviyesinde olduğunu söyleyen Vali Sezer, "Bazen Tunca Nehri'nde 3 metreküp/ saniye, Meriç Nehri'nde de saniyede 40 metreküp/ saniyeye kadar düşüyor. Bu aşağılara İpsala tarafına indiği zaman 24 metreküplere kadar düşüyor. Bununla ilgili olarak Tunca Nehri'nde dönüşümlü bir planlamaya gittik. Üst taraftaki suyu kesip aşağı taraftaki tarım alanlarına veriyoruz. 3-4 gün sonra da aşağıyı kesip yukarıya veriyoruz. Hepsini aynı anda veremiyoruz. Yaklaşık 20 gündür bunu uyguluyoruz" ifadelerini kullandı.
"Eylül ayı gibi söğütlüğü açmayı düşünüyoruz"
Nehir kenarlarının kullanımı ve Millet Bahçesi (Söğütlük) çalışmalarıyla ilgili de açıklamada bulunan Vali Sezer, "Nehir kenarlarının her iki kısmında da çalışmalar yoğun şekilde devam ediyor. Orada artık sürecin sonuna geldik. Söğütlüğün iç kısmında da sadece elektrik ve alt yapı ile ilgili bir çalışma kaldı. İç tarafındaki tüm işlemler bitti. Nehir kenarlarındaki o inşaatların kaldırılmasıyla birlikte inşallah Eylül ayı gibi söğütlüğü yetiştirebilirsek açmayı düşünüyoruz" dedi.
Meriç Nehri'ndeki hidroelektrik santralinin bulunduğu alanı da güvenlik yönüyle tedbir aldıktan ve süreç tamamlandıktan sonra vatandaşların burayı seyir terası olarak kullanmasını sağlayacaklarını belirten Vali Sezer, önümüzdeki 10-15 gün içerisinde hizmete açmayı hedeflediklerini söyledi.