VATANDAŞ VAKADAN, ESNAF İŞLETMESİNİN KAPATILMASINDAN KORKUYOR
İçişleri Bakanlığı geçtiğimiz aylarda, vakaların artmasından dolayı 81 İl Valiliği'ne gönderdiği genelgeyle kafe, spor salonu, berber gibi mekanların kapatılması kararını vermişti. Normalleşme sürecine geçer geçmez işlerinin başına geçen esnaflar, eski yoğunluğu bulamadığı gibi şimdi de vakaların tekrar yükselmesiyle yine kepenk indirme tehlikesiyle baş başa kaldı. Vatandaşlar Koronavirüs vakalarının tekrar artmasıyla endişelendiklerini dile getirirken, esnaflar ise işletmelerinin kapatılmasından korkuyor.
Mart ayından mayıs ayı sonuna kadar Türkiye’de birçok tedbir alınmış ve bunun neticesinde ticari hayat durma noktasına gelmişti. Kepenk indiren yüz binlerce esnaf devletin verdiği ihtiyaç kredisinden yararlanmış birçoğu da normalleşme sürecini görmeden dükkanını bir daha açılmamak üzere kapatmak zorunda kalmıştı.
Vaka sayılarındaki artışların son dönemde yükselmesi esnafı yeniden telaşlandırmaya başladı. Esnaflar vaka sayılarının düşmemesi durumunda yeniden yasak ve tedbirlerin gelmesiyle işletmelerinin geçici olarak kapatılmasından korktuklarını dile getirdiler. Vatandaşlar, birçok alanda kurallara uyulmadığını dile getirirken, esnaflar ise yasakların artmasından dolayı endişe içinde olduklarını vurguladı.
“Esnafın beli bükülürse bir daha doğrulamaz”
Berberler ve kuaförlerin en riskli grup gözükmesinden dolayı, salgın dolayısıyla ilk başta onların kapatıldığını dile getiren Edirne Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Selçuk Gül, bakıldığı zamanda kurallara en çok dikkat edenlerin, maske ve sosyal mesafeye uyanlarında berberler ve kuaförler olduğunu ifade etti.
Esnafın bir daha dükkan kapatmasından sonra çok fazla sıkıntı yaşayacağını söyleyen Gül, “Esnaf zaten şuan zor durumda. Kapatılması esnafın belini büker ve ondan sonrada doğrulabileceğini düşünmüyorum. Şu anda bile zaten zor durumda. Edirne’de öğrenciler yok, turistler yok. İyice bir sessizlik hakim. Bulgarlar geliyordu. Vakaların artmasıyla onda da bir yavaşlama var. Allah bütün esnafın yardımcısı olsun. Çok sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz.” Dedi.
Berberler ve Kuaförlerde şu anda üst düzeyde tedbirlerin alındığını belirten Gül, kullanılan ürünlerin hala tek kullanımlık ürünler olduğunu ve dezenfekte etme olayını daha fazla arttırdıklarını, tedbirlere daha fazla uyulduğunu söyledi. Başkan Gül, vatandaşlara ve esnaflara kurallara riayet göstermeleri ve herkesin sağlığı için dikkat etmeleri konusunda uyarılarda bulundu.
“En azından masraflarımız çıksa yeter diyoruz”
İşletmelerinin koronavirüs salgını nedeniyle tekrardan kapatılmasından korktuklarını söyleyen 11 yıldır oyun salonu işletmeciliği yapan Sermet Erengil, ödemelerini tam zamanında yapamadıklarından yakındı.
Edirne’de öğrencilerinin olmamasının işlerini kötü etkilediğini söyleyen Erengil, “Şuan açık evet çok fazla işimiz yok ama en azından masraflarımız çıksa yeter diyoruz. Zaten devletin verdiği kredilerin ödemeleri de geldi. Ödemelerini yapmamız gerekiyor. Yani bir önceki kapatıldığımızda da krediler yetmemişti. Ödemelerde fazlasıyla zorlandık. Kendi birikimlerimizden de harcamalarda bulunduk. Çok zorluk çektik. Vakaların artması şu an tüm dünya için çok kötü bir şey. Bizler esnaflar olarak önlemlerimizi alıyoruz. Maske ve mesafe kurallarına dikkat etmeye çalışıyoruz. Ateşlerini ölçüyoruz. Elimizden geldiğince dikkat ediyoruz. Tedbirlerimizi aldığımız sürece dükkânlarımızın açık kalmasını istiyoruz.” Şeklinde konuştu.
“Bundan en başta bizler zarar göreceğiz”
3 aya yakın bir süre kahvehanelerin kapalı olduğunu ve bu süre zarfında çok zor zamanlar geçirdiklerini aktaran Kıraathane işletmecisi Bülent Akkaya, “Kapatılırsa mahvoluruz ilkini bir şekilde kaldırdık ikincisini nasıl kaldıracağız. Vaka artışlarının durması için herkesin kurallara tam riayet etmesi gerekiyor. Mart, Nisan ve Mayıs ayında herkes kurallara uyuyordu. Yazın gelmesiyle birlikte büyük bir gevşeklik başladı ve vakalar her geçen gün arttı. Öncelikle herkesin kendi sağlığına dikkat etmesi gerekiyor. Hadi bir üç ay idare etti diyelim ama bir iki ay daha bizi bitirir. Bundan en başta bizler zarar göreceğiz. İnsanlarımız bu kadar sorumsuz davranmaya devam ederse bu vakanın kış aylarında daha büyük felaketleri getireceğini düşünüyorum.” İfadelerini kullandı.
En çok düşündükleri ödemenin kira olduğunu söyleyen işletme sahipleri, masraflarının pandemiden dolayı arttığından ve her şeyin zamlandığından yakındılar.
“3 aylık yaz döneminde kimse dikkat etmedi”
Kurallara uyulması konusunda birçok eksiklik olduğunu dile getiren vatandaşlardan Dilara Tataroğlu, “Bu dönemde sokağa çıktığımızda dikkat ettiğimiz tek şeyin maske olması gerekirken, başka şeyleri düşünüyoruz. 3 aylık yaz döneminde kimse aldırış etmedi. Edilmediği için şu anda en başa dönmüş bulunuyoruz. Kurallara uymayan insanlar, bizlerin de sağlığını riske atıyor. Dikkat etmeyen insanlardan virüs kapabiliriz. “Bana bir şey olmaz” düşüncesi çok sakıncalı bir düşüncedir. Böyle düşünen kişilerde hastalığın belirtisi görülmeyebilir fakat aynı kişi bir başkasına bulaştırdığında bu insanın ölümüne neden olabilir. Bunun için herkesin önce kendine sonra topluma karşı duyarlı olması gerekiyor.” Dedi.
“Birkaç ay önceki hale kimse dönmek istemez”
Tedbirlere uymayanların faturasını, tedbirlere uyanların ödediğini ifade eden vatandaşlardan Güner Dal, “Bu mücadeleyi hep birlikte yürütmek zorundayız. Hiçbirimiz güvende değiliz. Virüs içimizden birilerinde dolaşmaya devam ettikçe, hepimiz tehdit altında olacağız. Virüs tedbirsizliği affetmiyor. Herkes kurallara uysa bu kadar fazla olmayacak belki de. O yüzden daha fazla dikkat etmeliyiz. Birkaç ay önceki halimize dönmek kimse istemez. Daha dikkatli olmalıyız.” Şeklinde konuştu.
Burcu Temel