Vatandaşın Bez Torbaları Hazır
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın iki yıldır üzerinde çalıştığı plastik poşetlerin çevreye verdiği zararın önüne geçilmesinin amaçlandığı uygulama gelecek yıl uygulanmaya başlayacak. Kullanımını azaltmak ve çevre kirliliğini önlemek amacıyla naylon poşetler, 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren 25 kuruştan satılacak. Plastik poşetleri ücretsiz veren satış noktalarına, kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 lira idari para cezası kesilecek.
Naylon poşet devri sona eriyor. 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren alışverişlerde naylon poşet değil bez torba ve fileler kullanılacak. Edirne Haber Gazetesi muhabirleri, Eskiye dönüş olarak görülen bu çevreci uygulama hakkında vatandaşlara görüşlerini sordu. İşte alınan cevaplar:
“İdareli ve düzgün kullanıma yöneltecek”
Ümriye Yalnız, poşetlerin parayla satılmasının zenginler için iyi olacağını durumu olmayanlar için ise ayak uydurması zor bir şey olduğunu söyleyerek; “Parası olanlar için bu uygulama güzel gelebilir ama her markete gittiğinde o kadar alışverişin yanında bir de poşete para verirsek hesaba vurduğumuzda cebimizde para kalmaz. Eskiden filelerimizi alıp çıkardık. O dönemlere geri dönüyoruz yavaş yavaş. Diğer türlü olunca poşetler yerlere atılıyor, çevreyi kirletiyor ya da çöp poşeti olarak kullanılıyor. Ama şimdi poşete de para verilip alınacağı için herkes idareli ve düzgün kullanıma yönelecektir. Kimse parasını çöpe atmak istemez. Uygulanmaya başladığı zaman biz de çevremize ayak uydurup herkesin yaptığı şekilde yapacağız. Şimdiden hayırlısı olsun diyorum” dedi.
“Filemi alır giderim”
Poşetlerin çevre kirliliği yaratmasında en büyük etken olduğunu savunan Niyazi Taligacı ise; “Çok eski yıllarda annelerimiz file torbalarla ya da alışveriş çuvalı vardı onlarla çarşıya pazara alışverişe çıkardı. Her alışverişe gittiğimizde ekstradan poşete de para verirsek işimiz zor olur. Uygulama başladığı zaman alışverişe çıkarken evden poşet getiririm ya da file ile giderim. Poşete para veremem. Halkımız olsun, marketler olsun bu uygulamaya ayak uydurana kadar baya bir zaman alır ama en azından çevre kirliliği önlenmiş olur, poşetler oraya buraya atılıp pisliğe neden olmamış olur. Bu duruma ayak uydurmak için kendimizi şimdiden file, bez torba, kese kâğıdı gibi şeyleri kullanmaya alıştırmamız gerekiyor. Zaten bez torbaları kullanmaya başladıktan belli bir süre alışkanlık haline gelecek ve torbalarımızı hiç yanımızdan ayırmayacağız.”Diye konuştu.
“Eskiye dönüş yaşayacağız”
Meryem Terzi ise, böyle bir uygulamanın daha iyi olacağını düşündüğünü belirterek; “Naylon poşet kullanımının azaltılmasıyla birlikle çevre kirliliği de azaltılmış olacak. Bir markete gittiğiniz zaman yanınızda sürekli bir şey taşımak ilk başlarda zor gelebilir. Ama alıştıktan sonra hem sağlık hem de çevre açısından ne kadar önemli olduğunu görmüş olacağız. Pazar arabalarımız var onlara doldurup alışverişlerimizi bu şekilde yapacağız. Eskiye dönüş yaşayacağız. Uygulama tutarsa çok güzel ve anlamlı olur. Ama insanlar bu duruma alışmakta zorluk yaşayabilir. Yurt dışında 1 yıldır market poşetleri parayla satılıyor. Esnaflarda da uygulamaya uymak biraz zaman alabilir. Vatandaşlar markete gidince iki ürünü bir poşete koyup, diğer ürünü başka poşete koymaya ve çok fazla poşet alıp farklı amaçla kullanmaya alışık.” İfadelerini kullandı.
“Daha temiz bir çevre olacak”
Gülferah Meriç, uygulamanın yürürlüğe girdiği için mutlu olduğunu ve şimdiden bez torbaları hazırladığını dile getirerek; “Uygulamayı destekliyorum. Özellikle çevre kirliliğinin azaltılmasında ve sağlık açısından da çok faydalı bir uygulama olacağını düşünüyorum. Arkadaşlarla birlikte bez torbalarımızı şimdiden hazırladık ve alışverişlerimizde onları kullanacağız. Bu zorunluluğa uymak biraz zaman alabilir. Ama cezai işlemler arttırıldığı zaman ceza ödemek istemediği için herkes bu kurala mecburen uymak zorunda kalır. Eski yıllarda kullanılan fileler, bez torbalar, alışveriş çuvalları geri dönüyor diyebiliriz.Umarım her şey daha güzel olur ve daha temiz bir çevrede yaşamış oluruz.” Şeklinde konuştu.
Özlem Ceylan