Vatandaşın ETUS isyanı
Edirne'de toplu ulaşımın sağlandığı ETUS'ta sorunlar bitmiyor. Balık istifi yolculuk, uzun süre duraklarda bekleme, şoförlerin tavırları, ücretler ve kavurucu sıcaklarda klimasız taşımacılık vatandaşları canından bezdirdi.
Edirne'de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği bugünlerde şehir içi ulaşımın sağlandığı ETUS ile yolculuk yapan vatandaşlar, bir yanda kavurucu sıcakla mücadele ederken, bir yandan da şoförlerin kaba tavırları ile karşı karşıya kalıyor. Belediye otobüsünün olmamasının büyük eksiklik olduğunu belirten vatandaşlar, bu işe bir el atılması ve çözüm bulunması gerektiğine değindi. Kentte ulaşımın yıllardan beri tek elden sağlandığını aktaran vatandaşlar, turizm kentinde bu durumun böyle olmaması gerektiğini aktardı.
Sıcak havaya rağmen omuz omuza ve burun buruna yolculuk yapmak zorunda kalan vatandaşlar duruma tepki göstererek sefer sayılarının arttırılması gerektiğine dikkat çekti.
"Ulaşıma belediyenin el atması lazım"
Belediyenin ulaşım konusuna bir el atması gerektiğini söyleyen Metin Abacı, "Bu iş tek ele düştüğü sürece bunlar istediği gibi at koştururlar. En pahalı ulaşım Edirne'de. Öğrenciye yazık değil mi. Çok büyük para. Araçlar da çok eski. Biz vatandaşlar olarak tabii mecburen biniyoruz. Şoförlerin sinirleri gergin olabiliyor mümkün olduğunca muhatap olmadan kartımı basıp ilerliyorum" dedi.
"Hiç memnun değiliz"
Emeklilere hakaret edildiğini, araçtan indirildiğini ve görüp de görünmezlikten gelindiğini belirten Vatandaşlardan Taliha Göçer, kentte belediye otobüsünün şart olduğuna dikkat çekti.
Yaşlıların itilip kakıldığını gördüğünü ve ulaşımın bu şekilde tek elden yürütülmesinden dolayı hiç memnun olmadıklarını söyleyen Göçer, "Bir gün Hacılarezanı mevkiinde araba bekliyorduk. Nereye gidiyorsunuz diye sordum arabayı durdurup aşağıya indi 'nereye gittiğim önemli değil köpekler' dedi. Böyle vasıfsız şoförlerle böyle iş yaparlarsa sonumuz ne olacak. Öğrencileri de emeklileri de hakir görüyorlar. Edirne zaten emekli ve öğrenci şehri. Biz bu sorunlardan yıldık otobüse bineceğim zaman strese giriyorum" dedi.
"Edirne'de ilk önce belediye otobüsü şart"
Edirne'de belediye otobüsünün şart olduğunu söyleyen Selma M, "Şirketleşmiş bir minibüs anlayışı var. Yaşlı kart kullanıyoruz diye almak istemiyorlar. Biz gene emekli olduğumuz için bir şekilde idare ediyoruz ama öğrenciler için çok pahalı oldu. Edirne'de çok eksik var. Sorsan 15 dakikada bir geliyorlar ama asla öyle bir durum yok. Çok bekliyoruz. Başlarında kontrol eden kimse de yok" dedi.
"Şoförler eğitilmeli ve öyle çalıştırılmalı"
Şoförlerin eğitilmesi gerektiğini belirten M., "Bir şey soruyorsun 'söyledim ya abla kaç kere söyleyeceğim' diye tersliyorlar. Çok kabalar. Hepsi ayı değil ama birçoğunda terslikle karşılaşıyoruz" dedi. Edirne'de çok eksik olduğunu aktaran M., "Özellikle yollarda da çok sıkıntı var. Asfalt üstüne asfalt çektiler her gün ayrı yerden patlıyor. Yeni yapıldı ama asla düzgün bir şey olmadı. Her yapılan işin başında bir kontrolcü olması lazım. İşi veriyorsun ama kontrolünü sağlamazsan o iş yapılmaz. Belli kısımlarda özellikle yeni yerleşim bölgelerinde daha çok bakım var ama diğer bölgelere hiç uğramıyorlar bile. İnsanların evlerini kışın su basıyor, yollarda patlaklar oluyor onlara çözüm bulsunlar" ifadelerine yer verdi.
"Son zamlardan sonra ulaşım pahalı oldu"
Son zamlardan sonra biraz pahalı olduğunu belirten Arda Yaşaroğlu, "Kredi kartı ile basım daha pahalı. Bazı yerlerde çok az otobüs geçiyor. Hizmet çok iyi değil. Araçlarda çoğu zaman cam açıyorlar. Klima pek fazla görmedim. O konuda da dikkat edilse çok iyi olur" dedi.
'Burada da çok yaşlı var hep yaşlılar biniyor beya' diyorlar"
66 yaşına girdiğimde ilk kez yaşlı kartımı aldığını belirten Şahinder Yalçın, "Otobüse bindiğimde 'burada da çok yaşlı var hep yaşlılar biniyor beya' dedi. Geri ineceğim olmuyor utandım. Ben genelde her yere yürüyerek gidiyorum. Klimalar çalışmıyor üst kapakları açıyorlar. Belediye otobüsü olsa daha iyi oluyor. Şoförler bize kaba davranıyor" dedi.
İpek Esma Çeşme