Vaya ve Gala göllerinin korunması için işbirliği

Enez Kaymakamlığı ve Bulgaristan Burgas Valiliği arasında, Gala ve Vaya gölleri ile doğal mirasların korunmasına yönelik projede yetkililer bir araya geldi.

Vaya ve Gala göllerinin korunması için işbirliği
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Toplam bütçesi: 393.830,42 Euro olan  “Burgas ve Enez'deki doğal mirasın korunması ve restorasyonuna yönelik önlemler” Projesi kapsamında proje yetkilileri Bulgaristan’ın Burgas kentinde bir araya geldi. Interreg-IPA Bulgaristan-Türkiye SÖİ Programı aracılığıyla AB tarafından eş- finansman sağlanan proje ile ilgili bilgi veren yetkililer, “Avrupa Birliği Bakanlığının ulusal otorite görevini yürüttüğü Interreg-IPA Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programının birinci teklif çağrısı kapsamında yürütülmekte olan CB005.1.12.115 sayılı “Burgas ve Enez'deki doğal mirasın korunması ve restorasyonuna yönelik önlemler” isimli proje dahilinde Enez Kaymakamlığı ve Bulgaristan Burgas Valiliği arasında sınırlar arası alanda işbirliği girişimleri yoluyla doğanın korunması, ortak doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı ve yönetimine yönelik kapasitenin iyileştirilmesi için ortaklık sağlanmıştır. Proje ile; Burgas’daki Vaya gölünün - Karadeniz kanalının temizlenmesi ve sağlamlaştırılması, Enez’deki Gala gölü sularının izlenmesi ve muhafaza edilmesi için dikey profilleme sisteminin teslim edilmesi,  Vaya (Burgas) ve Gala (Enez) göllerinin sularının ekolojik durumuna dair bir çalışma yapılması, Burgas ve Enez’den ilgili paydaşların temsilcileri ile çevrenin ve biyolojik çeşitliliğin korunmasına dair ihtisas (uzman) eğitiminin verilmesi, Vaya (Burgas) ve Gala (Enez) göllerinde bir ortak modelin geliştirilmesi ve ekosistem servislerine yönelik metodolojinin değerlendirilmesi

sağlanacaktır.  Projeyle elde edilecek temel fayda, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımını ve biyolojik çeşitliliğin korunmasını hedefleyen hizmetlere yönelik ortak girişimlerin/modellerin geliştirilmesi ve icrasında işbirliği için beceri ve potansiyelleri dahil, doğanın korunması alanında proje ortaklarının kapasitesinin iyileştirilmesi olacaktır. Ayrıca uygun yatırım tedbirlerinin icra edilmesiyle gerçekleştirilen faaliyetler, uluslararası öneme sahip alanlardaki ekolojik durumların doğrudan iyileştirilmesine yol açacaktır.” Dediler.

İLK GÖRÜŞME BURGAS İLİNDE YAPILDI

Proje kapsamında ilk görüşme Bulgaristan’ın Burgas İlinde yapıldı. Heyetler yapılan görüşmede  Gala ve Vaya göllerinin son  durumları hakkında bilgi verdi.  Vaya gölünün tuzluluk oranının hızla azaldığı ve bu nedenle göçmen kuşların sayısının azaldığını belirten uzmanlar, son dönemde gölün kurtarılması için çok ciddi çalışmalar yapıldığını belirttiler.

Turgay Balcı