Verim kaybı yaşanıyor
Çiftçilerin Trakya'da ayçiçeğinin hasadı sürüyor. Türkiye'nin önemli ayçiçeği üretim merkezlerinden Edirne'de ayçiçeği ekili tarım alanlarında yoğun hasat mesaisi devam ediyor. Edirne'de yaklaşık 1 milyon dekarda alanda ekimi yapılıyor.
Bölgede bolluk ve bereketin simgesi olarak görülen günebakanlarda bu yıl kuraklık ve aşırı sıcak nedeniyle verim kaybı yaşanıyor. Bölge uzun zamandır mevsimsel yağışlarını alamıyor.
Hasat çalışmalarının 20 gün kadar sürmesi bekliyor
Bu yıl dekar başına 130 ile 150 kilogram verim alınabiliyor. Bazı tarlalarda bu rakamın yanına bile yaklaşılamadığının da altını çizelim. Çünkü çok yoğun bir kuraklık yaşanıyor. Bölgeye hayat veren nehirlerden Tunca’da bazı bölümlerde akış dahi durdu.
2021 yılında Edirne’de 1 milyon 73 bin 508 dekarda ekimi yapılmıştı. Türkiye’de ise toplam ayçiçeği ekim alanı 2021 yılında 8 milyon 113 bin 116 olarak gerçekleşmişti.
2021 yılında Trakya’da (Edirne – Kırklareli ve Tekirdağ) 3 milyon 648 bin 134 dekar alanda ayçiçeği ekimi yapılmıştı.
2021 yılında Edirne’de 285 bin ton, Trakya’da 910 bin ton tüm Türkiye’de ise 2 milyon 215 bin ton ayçiçeği üretilmişti.
Çeltik yani pirinç üretiminde de Türkiye’de ilk sırada yer alan Edirne’de bu noktada da kuraklık etkili oluyor. Kuraklık özellikle sulamada Tunca Nehri’ni kullanan üreticilerin tarlalarını çok etkilemişti. Ancak bu konuda Edirne Valiliği devreye girdi ve nehirde az kalan suyu da nöbetleşe olarak üreticilere kullandırmaya başladı.
Üretici Lütfü Keser, bu yıl ayçiçeğinin durumunun çok kötü olduğunu söyledi.
Kuraklık ve aşırı sıcakların verimi yarı yarıya düşürdüğünü belirten Keser, "Geçen yıl dekar başına ortalama 200-250 kilogram arası verim alıyorduk. Bu sene 80-90-100 kilogram arası verim alıyoruz. Bazı bölgelerde biçilmeyen yerler var. Masrafını kurtarmayacak diye bırakıyorlar. Kış kurak olduğu, toprak suya doymadığı zaman yaz yağmurları rutubet gibi çabuk geçiyor." dedi.
Üretici Murat Gezer, bu yıl ortalama dekar başına 70 kilogram ayçiçeği biçtiklerini aktardı.
Bu yıl ayçiçeğinde verimin yüzde 50 oranında düştüğünü ifade eden Gezer, "Bu sene durumlarımız kötü. Geçen sene dekar başına 200 kilogram ortalamamız vardı. Bu sene 70-80 kilogram anca tuttururuz ortalamayı. Bu işin zaten dekar başına 60 kilogram maliyeti var. Hasat bir hafta içerisinde biter. Hasadın Yüzde 70'i tamamlanmış durumda." şeklinde konuştu.