Veteriner Hekimlerinden erken kutlama

Dünya Veteriner Hekimler Günü Dünya Veteriner Hekimleri Birliği (WVA) ile Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü'nün(OIE) girişimleri sonucunda 2001 yılından itibaren her yıl Nisan ayının son Cumartesi günü kutlanıyor. Kovid-19 salgın tedbirleri kapsamında Cumartesi günleri uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle Edirne'deki veteriner hekimleri erken kutlama yaptı.

Veteriner Hekimlerinden erken kutlama
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dünya Veteriner Hekimler Günü bu yıl birkaç gün öncesinde ve Kovid-19 tedbirleri kapsamında kutlandı. Atatürk Anıtı önünde düzenlenen tören, sınırlı sayıda katılımcı ve sosyal mesafeye uygun olarak gerçekleştirildi. Çelenk sunumu ile başlayan tören saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından sona erdi.

“Veteriner hekimliği insan sağlığına da hizmet eden kutsal bir meslek grubudur”

 Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası Başkanı Uğur Cengiz Çakır,  gazetecilere yaptığı açıklamada Veteriner hekimliğinin hayvan hastalıklarının ve parazitlerinin kontrol altına alınması için araştırmalar ve uygulamalar yapan ve bu yaptığı çalışmalarla insan sağlığına da hizmet eden kutsal bir meslek grubu olduğunu söyledi.            

Bu yılki tema  “Veteriner Hekimin Covid-19 Krizine Yanıtı”                                          

Türkiye'de, Veteriner Hekimler Günü her yıl farklı temalarla kutlanıyor. Bu yıl ki temanın “Veteriner Hekimin Covid-19 Krizine Yanıtı” olarak belirlendiğini ve bu kapsamda veteriner hekimlerin bu alanda yaptıkları çalışmalara ve salgın sürecinde yaşadıkları zorluklara dikkat çekmek istediklerini dile getiren Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası Başkanı Uğur Cengiz Çakır, veterinerlerin hayvandan insana bulaşabilen hastalıkların önlenmesi için mücadele ettiğini vurguladı.

“Veterinerlerin salgınla mücadelede ön saflarda yer alıyor”

Mücadelelerinin değerinin Covid-19 salgınında anlaşıldığını aktaran Çakır; “Öncelikle salgına neden olduğu belirtilen Covid-19 hastalığının etkeni, biz veteriner hekimlerin hayvan sağlığında yıllardır mücadele ettiği virüslerden Coronavirüs ailesinden bir etkendir. Veteriner hekimler bu virüsün hayvanlar üzerinde sebep olduğu semptomları uzun süreden beri araştırmakta bununla birlikte tedavisinde ve koruma anlamında da aşılamada epey yol kat etmiştir. Bu nedenle dünyada salgın ile mücadelede en ön saflarda veteriner hekimler rol almakta ve pandemi sürecini en iyi şekilde yönetmeye çalışmaktadırlar” ifadelerine yer verdi.

“Veterinerler, salgın sürecine önemli katkılar sağlıyor”

Veterinerler olarak her türlü hava şartlarında yaz kış, gece gündüz demeden kuduz, kuş gribi, domuz gribi, deli dana hastalığı, brucella, şarbon gibi hastalıklarla mücadele eden, bu hastalıklara maruz kalan ve çalışma şartları yüksek risk teşkil eden bir meslek mensubu olduklarını söyleyen Çakır, salgınla mücadele sürecine önemli katkılar sağladıklarını aktardı.

Özlem Ceylan