Yağışlar çiftçilere umut oldu
Trakya bölgesinde yaklaşık 2 yıldır kurak geçen dönemin ardından gelen yağışlar çiftçilere umut oldu. Hafta boyunca devam eden yağışlar özellikle buğday ve kanola üreticilerinin yüzünü güldürdü. Tarlaların ekilmesinin ardından gözlerinin havada olduğunu belirten Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, yağmurun çiftçilere umut olduğunu söyledi.
Trakya bölgesinde uzun süredir devam eden kuraklık yerini yağmura bıraktı. Çiftçilerin adeta kara kara düşünmeye başladığı bu dönemde yağan yağmur, tarlalara can suyu oldu.
"Kasım ayında metrekareye 4,4 kilogram yağış düştü"
Edirne merkez yağış miktarı tablosu ile ilgili de bilgi veren Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı; "Meteoroloji Genel Müdürlüğünün "2020 Yılı Kasım Ayı Alansal Yağış Raporu"nda da belirtildiği gibi Edirne'de Kasım ayında yağışlar normale göre yüzde 96 düştü ve geçen ay sadece 4 gün yağış aldı. Bu yağışlarda da Kasım ayında metrekareye 4,4 kilogram yağış düştüğünün ölçüldüğü bilgisini aldık" dedi.
"Tarlalarımıza can suyu oldu"
Yaklaşık 2 yıldır yaşanan kuraklığın ardından gelen yağışların çiftçileri rahatlattığını ve nefes aldıklarını söyleyen Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı; "Yağmurla birlikte nehir debileri de yükselmeye başladı. 2 yıldır kurak bir yıl geçiriyoruz. Bu dönemde buğday ve kanola ekimlerimizi yaptık. Beklentimiz yağmurun yapmasıydı ve gözümüz hep havadaydı. İnşallah yağmur yağar diye dua ediyorduk. Hayırlısıyla bu yağışlar çiftçilerimizin yüzünü güldürdü ve içlerini rahatlattı. Çünkü kuraklıktan dolayı çiftçilerimiz adeta kara kara düşünmeye başlamıştı. Çok güzel bereketli bir yağmur yağdı. Yavaş yavaş ve sine sine yağan yağmur toprağa da iyi geldi. Tarlalarımıza can suyu oldu" şeklinde açıklamada bulundu.
"Buğdayların çıkması ve gelişmesi için sevindirici oldu"
Oranlara bakıldığında 35-50 kilogram arasında metrekareye yağış olduğunu aktaran Arabacı; "Buğdayların bir kısmı çıkmamıştı. Şuan buğdayların çıkması ve gelişimi açısından sevindirici yağış oldu. Bu yağış yine yeterli değil. Çünkü 2 yıldır kuraklıkla mücadele ediyoruz. Şuan topraklarımızda bir sıkıntı yok. Ama tabi bu yağışın devamının gelmesini bekliyoruz. Toprak su seviyesinin belli bir doyuma ulaşması gerekir ki ondan sonra gelen yağmurlar barajlarımızın seviyesini arttırmada faydalı olacaktır. Yağışlarla beraber nehir debilerinde bir yükselme görüyoruz. Tabi bu yağmurun etkisiyle olan bir şeydir. Topraktaki su seviyesinin belli bir doyuma ulaşması lazım ki bundan sonra az da olsa yağan yağmurlar nehirlerimizde debilerin daha da yükselmesine sebep olacaktır" ifadelerine yer verdi.
"İlk önce barajlarımızın doluluğu önemlidir"
Barajların doluluğunun önemine dikkat çeken Arabacı; "Bulgaristan'daki barajların doluluğu da büyük öneme sahiptir. Oradaki barajların doluluk seviyesi yükseldiğinde oradan salınacak su miktarı da artacaktır. Bu durumda bizim başta çeltik ekilişi olmak üzere nehir boyunda sulanan arazilerde su sıkıntısını ortadan gidermiş olacaktır. Geçtiğimiz hafta tüm camilerde yağmur duası yapıldı. Çok şükür bereketini görüyoruz. Yağış çiftçilerimizi ve bizi mutlu etti. İnşallah yağışların belli aralıklarla devam etmesini diliyoruz. Bu şekilde devam ederse ilerleyen günlerde barajlardaki su seviyemizin düşüklüğünden bahsetmiyor oluruz. Önümüzdeki dönem içme suyu bile sıkıntıya girer hale gelmeye başladı. Umarım yağışlar bu şekilde devam eder verimli bir yıla adım atmış oluruz" dedi.
Özlem Ceylan-Burcu Temel