Yağışlar, toprağa can suyu, çiftçiye umut oldu
Edirne'de son günlerde etkili olan yağmurlar, çiftçinin yüzünü güldürdü. Yağmur, özellikle sapa kalkma döneminde olan buğday başta olmak üzere hububat ekili tarlalara can suyu, çiftçilere umut oldu. Yağmurun tam zamanında geldiğini söyleyen Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, Bölgesel olarak değişmekle beraber toplam 30-60 kilo arasında yağmur düştüğünü ve suya en ihtiyaç olduğu zamanda yağmur yağmasının yüreklerine su serptiğini belirtti.
Son yılların en kurak döneminin yaşandığı Edirne'de ürününü kuru toprağa eken üreticiler, etkili olan yağışların ardından rahat bir nefes aldı. Gübrelerin atılması ve hastalıklara karşı ilaçlamanın yapılması sonrası gelen yağışlar, toprağa can suyu oldu. Nisan yağmurlarının özellikle buğdaya altın gibi geldiğini söyleyen Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, Kurak bir sonbahar ve kış geçirdiklerini ölüp ölüp dirildiklerini, tam son nefesi verirken yağmurun bir şok etkisi gibi geldiğini ve yüzleri güldürdüğünü aktardı.
Trakya bölgesinde etkili olan son yağışlar, çiftçilere rahat bir nefes aldırdı. Çiftçiler, tarımsal faaliyetlerini sürdürürken, mevsim normallerine uygun yağışların devam etmesini ümit ediyor.
"Nisan yağmurları bereketiyle geldi"
Nisan yağmurlarının bereketli geldiğini söyleyen Öztürk, " Buğdayların sapa kalkma, kanolaların da çiçek açma dönemindeyiz. Yağmur tam zamanında geldi. Bölgemize yeterli miktarda, çok iyi yağış düştü. Bu gelen yağışların çok faydası olacak. Buğday ve kanolaların suya en ihtiyacı olduğu zamanda yağmurun yağması yüreğimize su serpti. Bu yağışlar böyle devam ettiği sürece Nisan sonuna kadar ürünün su ihtiyacını karşılayacaktır. Nisan ayından sonra da zaten su ihtiyacı azalacaktır" dedi.
Nisan sonuna kadar gelecek yağışlarla bereketli bir yıla doğru gidileceğini söyleyen Öztürk, çiftçinin fiyattan önce bol ve bereketli ürün çıkarma düşüncesinde olduğuna değindi.
Hafta sonu sıcaklık düşüşleri yaşanmamasını umut ettiklerini belirten Öztürk, "Sıcaklığın sıfıra düşmesi hem buğdayı hem de kanolayı olumsuz etkileyebilir. Soğuk hava ürünün gelişimini durdurur. Daha önceki yıllarda sıcak bölge iklim buğdaylarında etkili olmuştu. Ama inşallah meteorolojinin gösterdiği o düşük sıcaklıklara ulaşmayız" dedi.
Gübreler atıldığını ve hastalıklara karşı ilaçlamaların yapıldığını söyleyen Öztürk, buğdayların korumaya alındığını ve ihtiyaç olan yağmurun da zamanında geldiğini belirtti. Verimli bir sezon dileyen Öztürk, şuan istedikleri tek şeyin hava sıcaklığının mevsim normallerinde kalması olduğunu ifade etti.