ALİ CAN ZERAY

Milli Sporculardan Yüz Yılın Başarısı

ALİ CAN ZERAY

Sürekli taşkın ve boğulma gibi kötü haberlerle gündeme gelen Meriç Nehri, artık kürek sporuyla anılır oldu. Önce Türkiye şampiyonları ile ısınma turları atılan nehirde, 28 ülkeden 600’e yakın sporcunun katılımıyla,  Avrupa Şampiyonası yapıldı. Şampiyonaya ilgi büyük, katılımda fazlaydı. Danimarka’dan İtalya’ya kadar Olimpiyat, Dünya ve Avrupa şampiyonu sporcuların katılımıyla gerçekleşen yarışlar çok heyecanlıydı. Yarışların 5 salise gibi sürelerle kaybedildiğine şahit oldum. Yani yaşanan heyecanı siz düşünün. Üstelik Türkiye’de ilk kez böyle bir yarış yapıldı. Edirne tarihe geçti. Avrupa’dan yüzlerce kişi kentte akın etti. Edirne’de oteller doldu. Çarşıda gezerken bazen bir İsviçreli bazen de İtalyan turistlerle karşılaştık. Restoranlar, tarihi çarşılar hanlar hamamlar Avrupalı sporcu ve yakınlarıyla doldu. Edirne’nin meşhur ciğercilerin tavaları hep yandı. Bazı dükkanların önünde turistler uzun kuyruklar oluşturdu. Avrupa Kürek Şampiyonasının Ekonomiye katkısı büyük oldu. Sadece yabancı değil, yerli turistle çoktu. Türkiye’nin bir çok bölgesinden gelenler oldu. Onlarında ekonomik katkısı hatırı sayılır oldu……

100 YILIN BAŞARISI

Şampiyonaya ev sahipliği yapan Türkiye Kürek Milli Takımı, 12 ekip 35 sporcuyla müsabakalara katıldı. Milli sporcular gösterdikleri performansla, 3 altın, 2 gümüş, 2 bronz madalya aldı. Türkiye bu başarısı ile Romanya’nın ardından yarışmalarda 2’nci oldu. Türkiye Kürek Takımı 100’yıllık tarihinde katıldığı yarışlarda ilk kez 7 madalya kazandı. Milli sporcular Meriç Nehri’nde tarih yazdılar….

Meriç Nehri’nin doğal parkur oluşunda TED Edirne Kürek Kulübü Başkanı Nesim İba’nın emeğini söylemeden geçemeyiz. Federasyon Başkanı Erhan Ertürk ve Genel Sekreter Uğur Kılıç’ın, geçmiş dönem valimiz Hüseyin Kürşat Karabıyık’ında katkısı çok oldu. Bakan Osman Aşkın Bak ve Edirne Valisi Yunus Sezer’in dokunuşları sahayı hazır hale getirilmesinde büyük rol oynadı.

NESİM İBA’YA ONUR ÖDÜLÜ

Şüphesiz Meriç Nehri’nin doğal parkur olması ve U-23 Avrupa Kürek Şampiyonasının Edirne’de yapılması Nesim İba sayesinde oldu. İba, kent yöneticilerinden gerekli desteği görmese de Avrupa Kürek Federasyonundan kendisine büyük ilgi gösterildi. Avrupa Kürek Federasyonu Başkanı Annamarie Phelps, çok az kişiye verilen onur madalyasını düzenlenen törenle Nesim İba’ya verdi. Bu çok guru verici bir ödül…

NESİM İBA: KÜREK SPORUNDA BİR DEVRİM YARATAN İSİM

Kürek sporu, azim ve özveriyi simgeleyen bir disiplindir ve bu disiplini en iyi şekilde temsil eden isimlerden biri de Nesim İba'dır. Avrupa Kürek Federasyonu tarafından kendisine verilen onur ödülü, İba'nın bu spor dalındaki katkılarının ve liderliğinin uluslararası arenada takdir edildiğinin bir göstergesi. İba'nın bu ödülü alması, onun spor dünyasındaki üstün yetenekleri, organizasyon becerileri ve tutkusunun bir yansıması oldu.

Yazarın Diğer Yazıları