Enver Şengül

LAVANTA RÜZGARI

Enver Şengül

Geçen hafta Edirne'de öyle bir lavanta rüzgarı esti ki şaşırmamak elde değil. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile, Edirne Turizm ve Tanıtma Derneği işbirliği ile düzenlenen "Edirne Lavanta Tarla Günleri" öyle bir ilgi çekti ve o kadar çok medyada yer aldı ki görenler duyanlar "Edirne'de neler oluyor?" demeye başladı. Her yönüyle güzel ve amacına ulaşan bir tanıtım etkinliği oldu.

Sosyal medyadaki bu tanıtımları ve lavanta tarlasından çekilip paylaşılan fotoğrafları çevre il ve ilçelerden görenler bile atlayıp soluğu Edirne'de aldılar. Deyim yerindeyse bu durum küçük çaplı bir turizm hareketliliği yaşanmasına neden oldu. Binlerce kişi bir kaç gün içinde lavanta tarlalarına akın etti. Orada fotoğraflar çektirip hoşça vakit geçirdiler.

Aromatik ve estetik değeri  hayli yüksek olan Lavanta bitkisini tanıtmak ve bunun bir turizm destinasyonu olabileceğini kanıtlamak için yapılan bu etkinlik fazlasıyla amacına ulaştı. Lavanta Tarla Günleri kapsamında konserler verildi, fotoğraf çekim turları düzenlendi, öğrenciler akın etti. Çocuklarına güzel kıyafetler giydiren anneler ve babalar bunu ölümsüzleştirmek için fotoğraf makineleri ellerinde lavanta tarlalarında soluğunu aldı.

Görüp duyanlar Edirne'de ciddi ölçüde bir lavanta ziraatı yapıldığını zannetmişti ama değil. Tüm bu çekilen fotoğraflar, paylaşılan görüntüler, ulusal ve uluslararası medyada çıkan haberlerin tümü biri Tarımsal Araştırma Enstitüsü yanında diğeri ise Karaağaç yolu kenarındaki iki küçük tarlada olup bitti.

İki tarla derken olayı küçümsemek amacıyla söylemiyorum. Doğru yapılan işlerin ve doğru tanıtımların nasıl kartopu gibi yuvarlanarak büyük bir değer haline dönüştürülebileceğini vurgulamak istiyorum.

Doğru düşünülmüş ve doğru davranılmıştır. Şunu anladık ki Edirne'de lavanta ekim tarlaları arttırılacak, ekonomik değeri de yüksek olan bu bitki bir çeltik gibi, bir ayçiçeği gibi bölgemizin en önemli simgesel ürünleri arasına girecektir.

Lavanta dünyada ticareti en fazla yapılan 15 uçucu yağ bitkisinden biridir. Genel olarak lavanta ayağı, parfümeri ve ilaç sanayinin yanı sıra, sabun ve diğer endüstri kollarında güzel koku elde etmek için sıkça kullanılır. Fazla su istemeyen, kıraç ve kötü toprak koşullarında bile yetişebilen lavanta, alternatif bir tarım bitkisi oluğu kadar turizm değeri de olan estetik bir bitkidir.

Hem ziraat ve hem turizm açısından atılan maya tutmuştur. Edirne yeni bir turizm destinasyonu kazanma müjdesini vermiştir. Gelecek yıl 2. Lavanta Tarla Günleri çok daha geniş etkinliklere sahne olacaktır ama lavanta ekimi daha da yaygınlaşmalı, şu an var olan tarlalara yenileri eklenmelidir.

Düşünenleri ve emeği geçenleri kutluyorum...

Yazarın Diğer Yazıları