İ. Melih Yurduseven

GÜZEL BİR HAFTA SONU!

İ. Melih Yurduseven

Nisan ayının sonlarına doğru yaklaştığımız şu günlerde hava sıcaklığı 30 derecelere yaklaşınca bir anda her yer yapancı konuklar ile dolmaya başladı yine.

Cuma gününden başlayan turların gelişleri hafta sonunun iki tatil gününde de artarak sürünce kış mevsiminden çıkan esnafında yüzü güldü bir bakıma.

Edirne doldu taştı adeta demeyelim ama bu mevsim için hatırı sayılır bir kalabalık yaşandı hafta sonunda.

Çevre il ve ilçelerden gelen binlerce insan, Edirne’nin cadde ve sokakları ile tarihi mekânlarını doldurdu iki gün boyunca.

Edirne’mizin karşı yakası Karaağaç’ta bundan nasibini aldı fazlasıyla.

Söğütlük Kent Ormanı ve Meriç nehri çevresi adeta bayram yerini andırıyordu.

Birçok 22 plaka dışındaki aracın kuyruk oluşturduğu Karaağaç yolu ve çevresinde konaklayan insanlar, molalarını buralarda vererek dinlenme ve eğlenme fırsatı da buldular.

Sadece dışarıdan gelenler mi?

Tabii ki hayır.

Tüm Edirne insanı evlerini terk etmiş adeta.

Kış mevsiminin rehavetini ve sıkıntılarını üzerinden atmaya çalışan insanlar parklar bahçeler ve mesire yerleri sabahın erken saatlerinden itibaren doldurdu Pazar günü.

Kahvaltı ile başlayan hafta sonu tatil ve eğlencesi akşam saatlerine kadar devam ederken, tüm insanlar kışın verdiği sıkıntı ve monotonluğu üzerinden atmaya çalıştı gün boyu.

Önemli olan elbette dışarıdan gelen insanların Edirne’mize yaptıkları ziyaretler.

Dışarıdan bu il bütçesine girecek para tabii ki

Edirne’miz için büyük önem taşıyor.

Paramızı alıp götüren büyük AVM’lerin yarattığı açığı hiç değilse bu yoldan geri almak denge oluşturması açısından önem taşıyor.

Hediyelik eşya satan mağazalar, çay bahçeleri, lokantalar bu anlamda döviz girdileri sağlayan mekânlar oldular.

Yerliden yabancıdan çok ta önemli değil Edirne için.

Tabii ki, yabancı turistlerden elde edilenler daha önemli ama Edirne için yerli turistin bıraktığı da bir kazanç sayılmalı.

Selimiye,2.Beyazıt Külliyesi, Selimiye Vakıf müzesi, Lozan anıtı, söğütlük, sarayiçi ve er meydanı gelen insanların en çok uğradığı tarihi ve turistik yerler oldu hafta sonunda.

Kafile gezdiren arkadaşlardan edindiğim bilgilerin de yer aldığı bu tespitler sanırım kısa süre sonra olağanlaşacak ve Edirne beklediği kısa vadede 5 bin uzun vadede de 10 bin ziyaretçiye kavuşacağı günleri yakalayacaktır.

Edirne’miz artık turizm anlamında bir yerlere geliyor demektir.

Bilhassa inanç turizminin ön plana çıktığı ilimizin kalkınmasında büyük atılımlar sağlanacağını umuyorum.

Umuyorum, çünkü bir temayülün ve eğilimin hız kazandığı Edirne’de ki bürokratlarında sıcak bakmaları ve ilgilenmeleri sanırım bu ideallere erişmede en büyük etken olacak.

Hele hele bu konuda iddialı bir Belediye Başkanın mevcudiyeti Edirnelileri daha da umutlandırıyor.

Öyle zannediyorum ki artık Turizm anlamında Edirne’mizde yaşanan en ufak bir olumsuzluk kalmayacaktır.

Kadro ve personel yok diye Turizm büroları kapalı tutulmayacak ve Edirne’ye gelen insanların danıştıkları yerler olarak 12 ay boyunca hizmet vermeye devam edecektir.

Hatta yıllardır yazıp çizdiğimiz ve hatırlattığımız yaz aylarında bu büroların sayıları arttırılarak, en çok turist çeken tarihi yerlerde geçici personel ile vatandaşlara hizmet vermeyi düşünmek bir görev olarak kabul edilip hayata geçirilecektir.

Zaten, geçmişte konaklama yönünden en büyük handikabı olan otel yokluğunun yarattığı olumsuzlukta yapılan oteller ile ortadan kalkınca Edirne’miz günü birlik turistlerin yanı sıra konaklamalı Turistlerde almaya başladı son yıllarda.

Kakava şenliklerine günler kala Edirne’miz bu etkinliğin heyecanını yaşamaya başladı bile.

Sanırım 5 ve 6 Mayıs tarihleri geçen yıl olduğu gibi bu yılda en kalabalık günlerini yaşayacak.

Devamlılığının sürmesi için vatandaş olarak yapmamız gerekenleri yapma görevini unutmayalım yeter ki.

Yazarın Diğer Yazıları