Özge Özkan

ÇOCUKLARLA İLGİLİ SORULARINIZ VE CEVAPLARI

Özge Özkan

 

SORU -1-

3 ay sonra ikiz bebeğim olacak kısmetse. İkiz bebeklerin bakımı ile ilgili önerileriniz nelerdir?

CEVAP:

İkiz bebekler de her bebek gibi aynı şekilde gelişim gösterirler. Ancak çoklu doğumlarda (ikiz, üçüz vs.) bebeğin dil gelişimi diğer gelişim alanlarına göre daha kritiktir diyebilirim.

İkiz bebekler kendi aralarında özel bir dil oluşturabilirler, bu da anadilini konuşmalarını birazcık geciktirebilir. Hatta bebeklerinizden birinin konuşması diğer bebeğinize göre daha baskın olabilir.

Bilinçli bir anne olarak, her iki bebeğinizle de daha çok vakit geçirmenizi ve bebeklerinizin, yaşıtı olan başka bebeklerle iletişim kurabileceği ortamlar yaratmanızı öneririm. Çünkü ikizler bir başka bebekle karşılaştıklarında vakit geçirdiklerinde, kendi aralarında geliştirmeye başladıkları dilin işe yaramadığını hissedeceklerdir.

SORU -2-

3 yaşındaki oğlum, 1 yaşındaki kızımı ısırıyor. Bu durumu nasıl çözebiliriz?

CEVAP:

Öncelikle oğlunuzun neden ısırma eylemini tekrarladığını iyi anlamanız gerekiyor. Çünkü birçok farklı nedenden ısırma eylemi ortaya çıkabilir. Örneğin siz oğlunuzu daha önceden ısırarak sevdiyseniz, çocuk sizi taklit ediyor olabilir, ısırmayı bir sevgi göstergesi olarak algılıyor olabilir. Çocuğunuz ısırma eylemini gerçekleştirerek saldırgan bir tutum sergiliyor olabilir. Ya da çocuğunuz ilgi çekmek için ısırıyor olabilir.

Yani sizin iyi bir gözlem yapmanız gerekiyor. Ama bu durumu da çok fazla büyütmeyin. 3 yaşındaki bir çocuk benmerkezcidir. Ben merkezci bir çocuk empati kurma yeteneğini oldukça düşüktür. Yani oğlunuz, kardeşini ısırdığında onun canının acıdığını bile algılayamayabilir.

Sizin yapmanız gereken şey çocuğunuzun empati gelişimini destekleyen etkinlikleri sıklaştırmaktır. “Bu etkinlikler neler olabilir?” diye sorarsanız;

1-) Çocuğunuzla günlük sohbetlerinizde kendi duygularınızı ifade ederek konuşun. Örneğin; “Oğlum bardağı masadan getirir misin?” dedikten sonra çocuk bardağı getirdiğinde “Bardağı getirdiğin için çok mutlu oldum. Teşekkür ederim.” Diyerek benzer diyaloglar kurabilirsiniz.

Hatta bazen çocuktan özür dilemeniz gerekir. Ne yazık ki birçok anne baba çocuğundan özür dilemekten hiç hoşlanmaz, böyle bir girişimde de bulunmaz.

2-) Çocuğun yaşına uygun öyküler okumalısınız her gün. Okuduğunuz her öyküden sonra çocuğun empati kurabileceği sorular sormalısınız. Örneğin “Köpeğin yerinde sen olsaydın, ne yapardın / ne hissedersin / üzülür müydün / sevinir miydin / kızar mıydın…”

3-) Evinizde huzursuz, gergin bir ortam yaratmamaya özen gösterin. Örneğin eşinizle tartışıyorsanız sık sık, bu gibi durumlardan çocuk etkilenebilir.

4-) Ailece keyif alarak oyun oynamaya vakit ayırın.

NOT: Eğer ki çocuğunuzun kasıtlı olarak saldırganlık amaçlı ısırma eylemini gösterdiğini düşünüyorsanız, bir uzmana danışmanızda fayda vardır.

 

Özge ÖZKAN

Trakya Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği (2014 – 2018)

İLETİŞİM:[email protected]

“0-6 yaşları arasındaki çocuklarınızla ilgili tüm sorularınızı e-posta adresime gönderebilirsiniz.”

Yazarın Diğer Yazıları