
OYUNCAK SİLAHLARDAN ÇOCUĞU UZAKLAŞTIRMA YOLLARI
Özge Özkan
Oyuncak sektörü, teknolojinin ilerlemesine ve ticari amaçların artmasına bağlı olarak günden güne çeşitlenmekte, bazı çeşit oyuncakların da markalaşmaktadır.
Doğal olarak, bu çeşitlenmeler bir müşteri olarak bizlerin daha bilinçli bireyler olmamızı gerektirmektedir.
En basitinden bir oyuncak alırken; CE işareti, yaş ibaresi, kullanım kılavuzu, yapıldığı malzeme, üretildiği ülke gibi unsurlara oyuncağın paketindeki bilgileri inceleyerek edinebiliriz.
Tabi bunlar doğru oyuncak seçimi için yeterli mi?
Hayır, yeterli değil kesinlikle.
Alacağınız oyuncağın, çocuğa ne gibi bir faydası olacağını göz önünde bulundurmalısınız. Tercihen çocuğu birden fazla yönden geliştirecek oyuncaklar alınmalıdır. Oyuncak çocuğun ilgisini çekmelidir.
İlgi demişken: "Çocuğun ilgisini çeken her oyuncak onun için faydalı mıdır?"
- Değildir.
+ Neden?
- Örneğin; oyuncak silahları düşünelim.
Özellikle erkek çocukların vazgeçilmez oyuncaklarından biridir. Kendilerini daha güçlü hissetmelerini sağlar. Ama zararlıdır. Çünkü oyuncak silahlarla, oyuncak kılıçlarla vs. oynayan çocukların çoğunluğu, o oyuncakla vakit geçirirken oyuncaktan aldığı gücü saldırgan davranışlarla sergileme eğilimi göstermektedirler.
Bu yüzden oyuncak silah, kılıç ve benzerlerini asla almamalısınız.
Peki çocuğunuza daha önceden bu tip oyuncaklar aldıysanız ne yapmalısınız?
Çocukların alıştığı bir şeylerden vazgeçmeleri zor bir süreçtir. Sadece çocuklar için değil, biz yetişkinler için de aynı şey geçerlidir. Onun çok severek oynadığı şeyleri bir anda ortadan kaldırıp, etrafından uzaklaştırmak, emin olun ki ruhuna zarar verecektir.
Dikkat ederseniz; oyuncak silah, tabanca, tüfek, kılıç gibi nesnelerin boyutları genelde büyüktür. Çocuklar da büyük boyutlarda olan oyuncaklarını daha gösterişli bulurlar. Bu yüzden büyük boyuttaki oyuncaklarla oyun oynama eğilimleri daha fazladır.
Eğer ki, çocuğunuzun oyuncak silahlarla oynamasını istemiyorsanız şunları yapmalısınız:
1-) Bir oyuncak mağazasına çocuğunuzla beraber gidin. Onun beğendiği büyük boyutlardaki faydalı oyuncaklar satın alın.
2-) Çocuğunuz internette savaş oyunları, dövüş oyunları vb. oynuyorsa; çocuğa bu tip oyunlar yerine içeriği çocuk için saldırganlık dürtüsünü beslemeyecek sanal oyunlar sunun.
3-) TV' de haberlerde savaş görüntülerine sıkça rastlanmaktadır. Bu yüzden çocuğunuz yanınızdayken savaş görüntüsü içeren programlar, filmler, haberler izlemeyin.
4-) Asla çocuk ısrar etti diye, yeni bir oyuncak silah almayın. Diyelim ki, çocuk bir mağazada bir silahı çok beğendi. Bu durumda çocuğa sert tepki vermeyin.
"Evet, güzelmiş. Ama şimdi bir düşünelim. Bizim evimizde bu oyuncağa benzer neler var?" diye çocuğa bir sorun. Çocuk evdeki benzer oyuncağını söylediğinde ise; "Aa evet, çok benziyor ona. İstersen, değişik bir oyuncak bakalım, nasıl olsa bunun çok benzeri evimizde var ki..." gibi sözlerle iletişime geçin. Tatlı dille çocuğu zararlı oyuncaklardan vazgeçirin.
5-) Zamanla evdeki zararlı oyuncakları azaltın. Asla bir kere de tüm oyuncakları yok etmeyin. Aksi takdirde çocuk başka nesneleri silah gibi kullanmaya kalkacaktır.
Mesela okul öncesi eğitim kurumlarında oyuncak silah vb. oyuncaklar bulundurulmaz; ve evinde o tip oyuncaklarla oynamaya alışan çocuklar, anaokuluna geldiklerinde legolardan silah yapma gibi davranışlar bile sergileyebilmektedirler.
Örnekten de anlayacağınız gibi yasaklar ile bu sorunu çözemezsiniz.
6-)Çocuk ilgi çekmek; kızgınlığını, üzüntüsünü ifade etmek için de saldırgan davranışlarda bulunabilir bazı ailelerde. Bu nokta da saldırganlığına yardım edecek bir nesne olarak oyuncak silahlarını, kılıçlarını kullanabilir.
Yani çocuğa "yapma, etme" demek yerine tüm aile bireylerinin birbiri ile iletişimlerini güçlendirmesi gerekmektedir.
Bu görev de en çok anne babalara düşüyor.
"Sevgi, saygı ve samimiyet ile hiçbir şey kaybetmeyeceğinizi; aksine, kazanacağınızı unutmayın..."
Özge ÖZKAN
Trakya Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği (2014-2018)
İLETİŞİM: [email protected]
Twitter: @egitiminkalemi
(0-6 yaş çocuklarınız ile ilgili sorularınızı belirtmiş olduğum e-posta adresime gönderebilirsiniz.)