Yeni dönem başladı: Sözleşmesiz her ilana 100 bin lira ceza uygulanacak
Aldatıcı ve sahte ilanların engellenmesi amacıyla otomotiv ve emlak sektöründe ilan platformlarına, ilan verenlerin kimlik ve iletişim bilgilerini doğrulama ve ilan verme yetkilerinin bulunup bulunmadığını kontrol etme yükümlülüğü getirildi. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, bir emlakçının sitesine girip kontrolü yapıldığında sözleşmesi ya da taşınmaz ticareti yetki belgesi yoksa ve ilan koymuşsa artık direk olarak cezai işlem uygulanacağını belirtti.
Fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek, tüketici mağduriyetlerini engellemek, üretici-tedarikçi ve perakende işletmeler arasındaki ticari faaliyetleri ve iç piyasayı düzenlemek amacıyla bir dizi düzenleme yeni yılda yürürlüğe konuldu. Emlak ve otomotiv sektöründe yapılan değişiklik de bunlardan birisi arasında yer alıyor. Aldatıcı ve sahte ilanların engellenmesi amacıyla otomotiv ve emlak sektöründe ilan platformlarına, ilan verenlerin kimlik ve iletişim bilgilerini doğrulama ve ilan verme yetkilerinin bulunup bulunmadığını kontrol etme yükümlülüğü 01 Ocak itibariyle uygulanmaya başladı. Artık her önüne gelen emlakçının kafasına göre ilan veremeyeceğini belirten Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Otomotiv ve emlak sektöründe ilan platformlarına ilan verme ile ilgili daha önceden alınan kararın 1 Ocak 2024 itibariyle de uygulamaya koyulduğunu söyleyen Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, artık taşınmaz ticareti yetki belgesi olmayan emlakçıların ilan sitelerine ilan veremeyeceğini ve bunların denetimlerini sitelerden izleme yaprak ticaret il müdürlüklerinin yapacağını aktardı.
"Artık bu işi gerçek emlakçılar yapacak"
Bir emlakçının sitesine girip kontrolü yapıldığında sözleşmesi ya da taşınmaz ticareti yetki belgesi yoksa ve ilan koymuşsa direk olarak cezai işlem uygulanacağını ifade eden Çeker, Artık bu işleri gerçek emlakçıların yapacağını ve işin ciddiyeti biraz daha artmış olacağını söyledi.
"Sahte ilanlar çok fazla veriliyordu"
Uygulamadan önce sahte ilanların çok yaygın olduğunu ve şimdi bunların önüne geçilmesinin hedeflendiğini aktaran Çeker, buradaki amacın piyasadaki sahte ilanların ve oluşan mağduriyetlerin önüne geçilmesi olduğunu ifade etti.
Hiçbir sözleşmesi olmadan yer satılı yaparken o yerin yan tarafındaki arsa ya da mülkü gösterip kafasına göre fiyatını yükseltip düşürebildiğini belirten Çeker, " İlerde bir müşterisi geldiğinde bak aynı bölgede bir ilan var fiyatı böyle bizdeki ilan bu gibi özendirme yapıyor. Halbuki öyle bir ilan yok o sahte bir ilan oluyor. Bunların önüne geçmek için yapılmış bu çalışma emlakçılar için de iyi oldu. Mal sahibi ile emlakçı arasında sözleşme yapılmışsa ve böyle bir ilan varsa sorun olmayacak. Ama sözleşme yoksa artık ceza uygulamaları başlayacak. Artık anlaşması olmayan ve her önüne gelen ilan veremeyecek. Arsa arazi mülk satmak isteyen kişiler ilan vermek istediği emlakçı ile bir sözleşme yapacak" şeklinde açıklamada bulundu.
Yapılan sözleşmede ilanın yayınlanmasına ilişkin yetki verildiğini ve karşılıklı imza atıldığını söyleyen Çeker, "Emlakçı yapılan sözleşme sonrası aldığı ilanı anlaşmalı olduğu sitelerde yayınlama yetkisine sahip oluyor. Ayrıca yeni uygulama ile bir kişi sadece 1 emlakçı ile anlaşma yapabiliyor. Başka bir emlakçı ile de anlaşma yapması durumunda bu da suç sayılıyor. Bu durumda iki taraf da cezai işleme tabi tutulacak" ifadelerine yer verdi.
Bundan böyle söz konusu hükme aykırı davranan ilan sitelerine, ilan başına 10 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak.
Burcu Temel