Yeni Yıla Hasta Girmeyin!

Yılbaşına sayılı günler kala güzel bir sofra için mutfak alışverişleri başladı. Yılbaşı gecesini güzel geçireceğim derken sağlığınızdan olmayın. Özellikle tansiyon, kalp gibi kronik rahatsızlıkları olanlar beslenmelerine daha fazla dikkat etmeleri gerek. Ekol Hastanesi Diyetisyeni Tuğçe Daloğlu mideleri rahatsız etmeyecek yiyecekler yiyerek yeni yıla sağlıklı girmek için beslenme önerilerinde bulundu.

Yeni Yıla Hasta Girmeyin!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yılbaşına sayılı günler kala güzel bir sofra için mutfak alışverişleri başladı. Yılbaşı gecesini güzel geçireceğim derken sağlığınızdan olmayın. Özellikle tansiyon, kalp gibi kronik rahatsızlıkları olanlar beslenmelerine daha fazla dikkat etmeleri gerek. Ekol Hastanesi Diyetisyeni Tuğçe Daloğlu mideleri rahatsız etmeyecek yiyecekler yiyerek yeni yıla sağlıklı girmek için beslenme önerilerinde bulundu.

“Yılbaşını hastanede geçirmeyin”  

Yeni bir yıla girmenin heyecanı ile yılbaşı akşamı için zengin ziyafet sofralarının hazırlıklarının başladığını ifade eden Daloğlu;“Bu özel akşamda herkesin arzu ettiği şey sevdikleriyle beraber güzel yemekler yiyip içerek bu akşamı mutlu noktalamaktır.Ancak güzel vakit geçireyim derken sağlığımıza da riske atmamamız gerektiğini unutmayalım.Özellikle kronik hastalığı olanların yılbaşı akşamı yiyip içtiklerine iki kat fazla özen göstermeleri gerekir.Sizi rahatsız etmeyen bir yılbaşı akşamı geçirmek ve yeni yıla sağlıklı girmek istiyorsanız sizin için hazırladığım sağlıklı beslenme planını okumadan hazırlık yapmayın” dedi.

“Günü aç geçirmeyin!”

31 Aralık gününe her gün olduğu gibi kahvaltı ederek başlanması gerektiğine dikkat çeken Daloğlu,Yılbaşı akşamı yemek sofrasına çok aç oturmamak ve tıka basa yememek için günün aç geçirilmemesinive de öğün atlanmamasını vurgulayarak, az ve sık beslenilmesi gerektiğini söyledi.

“Alkol vücudun susuz kalmasına neden olur”

Su tüketiminin hem yılbaşı akşamı hem de ertesi gün mutlaka arttırılması gerektiğini söyleyen Diyetisyen Tuğçe Daloğlu;“Su tüketimimidenin çalışmasına ve yorulmamasına yardımcı olur. Bir diğer önemli konu da yılbaşı gecesi tüketilen alkolün vücutta yaratacağı etkiyi azaltmaktır. Alkol vücuttan fazlasıyla su atılmasına neden olur. Atılan suyun yerine yenisini koymazsak susuz kalan vücut daha kolay yağlanır ve vücutta toksin birikir.İçecek tercihinizi alkolden yana kullanacaksanız, miktarını ayarlayarak aşırıya kaçmadan ve ana yemekle birlikte tercih etmelisiniz.Çünkü alkol kan şekerini düşmesine neden olur, yemekle birlikte tüketilirse hızlı bir şekilde kana karışmamış olur.Böylece aşırı alkol tüketimi sonrası ortaya çıkabilecek baş dönmesi, halsizlik, mide bulantısı, kusma, mide ağrısı gibi rahatsızlıklardan kendinizi korumuş olursunuz. Alkol tercihiniz rakı, viski, gidi distile içkiler yerine fermente içkilerden yani şaraptan yana kullanabilirsiniz.Böylece diğerlerinden alacağınız fazla kaloriyi engellemiş olursunuz” şeklinde önerilerde bulundu.

“Lezzeti azaltmadan faydayı arttırın”

Hindi etinin kırmız ete oranla daha az kolesterol içerdiğini belirten Daloğlu; “Yılbaşında beyaz et seçeneklerinden hindi iyi bir tercihtir.Doymuş yağ oranı daha düşüktür. Kırmızı ete göre sindirimi daha kolaydır. Sofranızda lezzeti azaltmadan, faydayı artırmanız için kaliteli bir seçenek olacaktır” dedi.

“Yeşillik tüketmeyi unutmayın”

Akşam yemeğinde mutlaka yeşillik tüketilmesi gerektiğini dile getiren Daloğlu; “Her zaman olduğu gibi yılbaşı akşamı da sofralarda mutlaka salataya yer vermeliyiz.Günlük alınması gereken posa miktarını karşılamak için ile bu önemli bir husustur.Yeşillik tüketmenin yanında mezeler de olacaktır.Bunları daha sağlıklı versiyonları ile tüketebilirsiniz. Mesela yoğurtlu, sebzeli, zeytinyağlı mezeler yapılabilir.Patates kızartması yerine haşlama olarak tercih edilebilir.Rus salatası yapacak olanlar mayonez yerine yoğurtla hazırlayabilirler. Böylece vitamin ve mineralleri vücudunuza alırken kaloriyi de azaltmış olursunuz” ifadelerine yer verdi.

Tatlı ve kuruyemişe dikkat!

Akşam yemeğinden sonra tüketilen tatlı çeşitlerinde de dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan Daloğlu,tatlı tercihinin şerbetli ve hamur işi tatlıları yerine, sütlü tatlılar veya meyveli tatlılardan yana kullanılabileceğini ifade ederek; “Kaymaksız ayva tatlısı, cevizli kabak tatlısı, tarçınlı sütlaç gibi çeşitlerin daha sağlıklı alternatifler olabileceğini söyledi.

Diyetisyen Tuğçe Daloğlu, geleneksel hale gelen kuruyemiş alışkanlığı için ise daha tuzsuz ve az yağlı olanlarını,örneğin; tuzsuz badem, çiğ fındık, kuru üzüm, dut kurusu, leblebi ve ceviz tercih edilirsedaha sağlıklı olacağını ifade etti.Diyetisyen Daloğlu, bu beslenme tavsiyeleri doğrultusunda yılbaşı akşamının sağlıklı geçmesini ve yeni yılda da vatandaşların sağlıklarının yerinde olması dilekleriyle mutlu yıllar diledi.

Özlem Ceylan