Yerli ayçiçeği tohumlarının ekim alanları genişleyecek, dışa bağımlılık ortadan kalkacak

Edirne İl Genel Meclisi Kasım ayı toplantılarına katılan ve yaptığı sunumla meclis üyelerine bilgi veren Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Trakya'da üretilen yerli ve milli hibrit yağlık ayçiçeği tohumlarının ekim alanlarını genişletmeyi hedeflediklerini söyledi.

Yerli ayçiçeği tohumlarının ekim alanları genişleyecek, dışa bağımlılık ortadan kalkacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne İl Genel Meclisi Kasım ayı toplantıları devam ediyor. Toplantılara her gün farklı bir kurum müdürü katılıyor ve yaptıkları çalışmalarla ilgili meclis üyelerine sunum yapıyor.

Toplantıya katılan Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) Genel Sekreteri Mahmut Şahin,  Trakya'da üretilen tohumların yurt dışında üretilen tohumlar kadar iyi, hatta bazı yerlerde daha yüksek performans gösterdiğini belirtti.

Hastalıklara ve kuraklığa dayanıklı yerli ve milli ayçiçeği tohumları sayesinde dışa bağımlılığın ortadan kalkacağını söyleyen İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş de, bunun gurur verici olduğunu aktardı.  

Yaptığı sunum ile meclis üyelerine bilgi veren Şahin, Trakya'da tohumculuk sektörünün geliştirilmesi için son 5 yıldır önemli çalışmalar yapıldığına dikkat çekti.

Trakya'daki tohum firmaları tarafından üretilen tohumların Tarım ve Orman Bakanlığı'nın hibe destekleriyle birçok ilde ekildiğini ifade eden Şahin, "Ayçiçeği denildiğinde akıllara ilk gelen yer Trakya. Trakyalı tohum firmalarımız, üniversitelerimiz ve tarımsal araştırma enstitülerimizle yaptığımız çalışmayla ayçiçeği tohumunu ürettik. Ekimi yapılan yerli tohumlar kuraklıktan daha az etkilendi" ifadelerine yer verdi.

Uluslararası tohum firmalarıyla rekabet edecek düzeyde tohum üretimi gerçekleştirdiklerine değinen Şahin, bu yıl yaklaşık 65-70 bin dönümlük alanda yerli tohum ekimi yapıldığını ve bunu 300 bin dönüme çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

"Yabancı firmaların tohumlarıyla yarışır düzeydeyiz"

Trakya'da neredeyse her köyde yerli tohumlar ekildiğini belirten Şahin,  "Yüzde 90 hibe desteğiyle bu tohumlar yaygınlaştırıldı. Bu sene kuraklık ve susuzluk vardı. Tohumlarımızın tüm olumsuzluklara rağmen başarılı oldu. Yabancı firmaların tohumlarıyla yarışır düzeyde. Yağ oranları 40'ın üzerinde çıktı. Trakya'da üretilen tohumlar yurt dışında üretilen tohumlar kadar iyi, hatta bazı yerlerde daha yüksek performans gösterdi. Yerli tohumlar köse hastalığına karşı da dayanıklılık gösterdi. Yerli ayçiçeği tohumu üretimini artırarak 2024 yılında 300 bin dönümlük alanda ekim yapılmasını hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

Trakya Tohumculuk Sektörünün geliştirilmesi projesi çerçevesinde 2022'de 452 çiftçiye 6,5 ton, 2023'de 2039 çiftçiye 27,5 ton milli hibrit ayçiçeği tohumu dağıtıldığını söyleyen Şahin,  2024 yılında en az 100 ton tohumluk tanıtımı hedeflediklerini ifade etti.

Dış Ticaret İstihbarat Merkezi ile ilgili de bilgi veren Şahin, 2019-2022 yılları arasında 368  firmaya 125 milyon dolarlık mal sattırdıklarını belirtti.

Doğukan Vurgun