Yılbaşı gecesi nasıl beslenmeliyiz?
2024 yılının bitmesine kısa süre kala alışverişler yapıldı, menüler hazırlandı. Yeni yıla girerken sağlıksız beslenme çeşitli problemleri de beraberinde getirebiliyor. Yılbaşı akşamı beslenmeye dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulunan Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, o gece abartmayacak şekilde yemek yemenin ve eğlenerek keyifli vakit geçirmek en sağlıklı yol olacağını söyledi.
2025 yılı öncesi hazırlıklar yapıldı. Kimisi sevdiklerine hediyeler aldı, kimisi eğlence planı yaptı kimisi ise evde en güzel sofrayı hazırlamak için alışveriş yaptı. 2024 yılını geride bırakırken yeni yıla hasta girmeme noktasında sağlıklı beslenme büyük önem taşıyor. Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, yılbaşı akşamı beslenmeye dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulundu.
"Diyetiniz varsa onun dışına çıkmayın!"
Yeni olan şeylerin heyecan verici ve umut dolu olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Başkurt, "Yeni yılda kendinizden ve hayattan tüm beklentilerinizi gerçekleştirmenizi, sağlıklı, mutlu, bereketli bir sene geçirmenizi dilerim. İyisi ve kötüsü ile geçen bir yılı uğurlamak için güzel bir sofra, nasıl başlarsa öyle devam eder diye tatlı tatlı çeşitli yiyecekler, planlar organize edildi bile. Bu akşamı kısıtlanıp gecenin tadını kaçırmadan, fakat abartmayacak şekilde yemek ve eğlenerek geçirmek en sağlıklı yol. Tabi kronik hastalığınız, sağlık probleminiz var ise diyetinizin dışına çıkmadan kutlamalısınız" ifadelerine yer verdi.
"Nelere dikkat etmeliyiz?"
Yeni yılı karşılarken dikkat edilmesi gereken noktalara ilişkin açıklamada bulunan Uzman Diyetisyen Başkurt, "Gün boyunca ve yeni yılın ilk gününde yeterince su içtiğinizden emin olun. Tüketilen karbonhidrat, şeker yoğunluklu yiyecek ve içecekler(alkol) ödemli hissettirebilir. Bunu engellemek ve azaltmak için 2,5-3 litre su tüketilmelidir. Yılbaşı akşamı fazla yemenize neden olacak en büyük faktör gün içinde öğünlerinizi atlamak, aç kalmaktır. Protein ve sebze ağırlıklı bir kahvaltı ile güne başlayıp, yeterli lif tüketebilmek adına meyve, kan şekerinizi dengede tutsun, bağırsaklarınızın da beslenebilmesi için yoğurt/kefir gibi besinlerden oluşan bir ara öğün tercih edebilirsiniz. Yılbaşı sofrasında yemekleri küçük porsiyonlar halinde ve yavaş yavaş yemeye özen gösterilmedir. Her yiyeceğin tadına az miktarda bakılabilir ancak aşırı miktarda yiyerek mide zorlanmamalı" şeklinde açıklamada bulundu.
Yemek öncesi kuruyemiş, şekerli içecekler, kokteyl, atıştırma tabağındaki kuru meyve-peynir-grissini gibi tuzaklara düşülmemesi gerektiğine değinen Uzman Diyetisyen Başkurt, "Yemeğinize salata/zeytinyağlı(lif) ile başlamak doygunluk hissinizi arttıracak ve küçük hacimlere gizlenmiş fazla kalori almanıza engel olacaktır. Ana yemekte, tercih edeceğiniz etin kızarmadığına ve krema soslu olmamasına dikkat edebilirsiniz. Yemek yanında yenilen mezelerin de içeriklerini öğrenerek tabağınıza alıp ne kadar tüketeceğinizi görerek yemek göz doygunluğunuz için önemli" dedi.
"Yemek sonrasında tatlı yememek en doğru seçenek"
Yemek sonrası tatlı yememek gerektiğine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Başkurt, eğer illa bir tatlı yenecekse Meyve, cevizli kabak tatlısı, ayva tatlısı(kaymaksız), sütlü tatlılar gibi daha hafif türlerin tercih edilmesinde fayda olacağını söyledi.
Geceye devam ederken kuruyemiş, cips, patlamış mısır, şekerli içecekler ve alkol tüketimini sınırlandırmanın ertesi gün oldukça hafif hissetmeye yardımcı olacağını vurgulayan Uzman Diyetisyen Başkurt, "Bu atıştırmalıkları sınırlandırmak için salatalık, havuç gibi sebzeleri de yanlarına ekleyebilir, kuruyemişlerden yemek istediklerinizi küçük bir kaseye koyarak gece boyunca tüketebilirsiniz. Hareket edin. Yılbaşı günü vaktinize göre kısa bir yürüyüşü, yılbaşı gecesi dans etmeyi, yeni yılın ilk gününde daha uzun bir yürüyüşü ihmal etmeyiniz. Nasıl başlarsanız öyle devam eder, hareketli, formda, neşeli ve sağlıklı bir yıl sizinle olsun" şeklinde açıklamada bulundu.