Yüksek hava sıcaklıkları arıların faaliyetini durdurmasına neden oluyor

Edirne'de yüksek hava sıcaklıkları bitki florasını ve arıları da olumsuz etkiliyor. 36 derece sıcaklığın üzerinde faaliyetini durduran arıların bal veriminde de kayıp yaşanıyor.

Yüksek hava sıcaklıkları arıların faaliyetini durdurmasına neden oluyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sıcak hava arıları ve bitkileri tehdit ediyor. Edirne’de yüksek hava sıcaklıkları, bölgedeki bitki florasını ve arıları olumsuz etkiliyor. Hava sıcaklıklarının 36 dereceyi aşmasıyla arılar, faaliyetlerini durduruyor, bu da bal veriminde ciddi kayıplara yol açıyor. Bölgedeki arıcılar, bu durumun uzun süre devam etmesinden endişe ederken, sıcaklıkların bitkilerin gelişimi üzerinde de olumsuz etkiler yarattığı belirtiliyor. Üreticiler, iklim koşullarının normale dönmemesi halinde ciddi verim kayıpları yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.

Edirne 40 yıldır arıcılık yapan İbrahim Arı, arı sandıklarının üstüne gerekli ısı yalıtımının yapılması gerektiğini söyledi.

Arıların sandık içerisindeki hava sıcaklığını kanat çırparak düşürdüğünü ifade eden Arı, “Bu yalıtım için biz bunu üç telle yaparız, iki telle yapanlar yüksek sıcaklıkta arıların çalışmasını oldukça etkiliyor. Ayçiçeğinin ömrünü kısaltıyor. Çakıl alanlarda olanlar biraz daha verimsiz. Ovadakiler nispeten sıcaklığa daha fazla dayanıyor. Kumsal ve yamaçtaki bitkiler susuzluğa dayanamıyor o yüzden verimi az olan tarlalarda arılar bal toplayamıyor bulamıyor. Arı 36 santigrat derecenin üzerinde çalışması son derece azalıyor. Sabah 9’a öğlemden sonra saat 4’ten sonra çalışıyor. Sıcaklığın etkisiyle yaşamını yitirenler de oluyor. Soğuk havaların da arı kaybına yol açtığına söyleyebiliriz. Ayçiçekleri bu gidişle daha erken ekilecek. Buna bağlı olarak arıcılık da geriye çekilecek. Elbette tedbirler alacağız fakat iklim şartları düzenli gitmediğinde ne yaparsak yapalım kayıp yaşanacak.” İfadelerini kullandı.