Yüz şeklinize göre güneş gözlüğü nasıl seçilir?

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sebebiyle UV ışınlarından korunmak isteyen vatandaşlar, güneş gözlüğü takmadan dışarıya çıkmıyor. Ancak, her gözlük her yüz tipine uygun olmayabiliyor. Uygun gözlüğü seçerken doğru bilinen bir yanlışa değinen Optisyen Belgin Erden Akkuş, 'Büyük yüze büyük gözlük olmalı' algısının sıkça karşılaşılan bir yanlış olduğuna dikkat çekti.

Yüz şeklinize göre güneş gözlüğü nasıl seçilir?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Güneş gözlüğü hem güneşten korunmak hem de aksesuar olarak kullanılıyor. Vatandaşlar, güneş gözlüğü almak için optikçilerin yolunu tutuyor. Bazı vatandaşlar, güneş gözlüğü seçerken estetik kaygıya kapılırken, bazıları ise görünüşünden çok sadece sağlık açısına odaklanıyor.  

Yüz şekline uygun gözlük seçmek, hem stili tamamlar hem de yüz hatlarını vurgular. Oval, kare, yuvarlak, elmas veya kalp şeklinde olan yüz tipine uygun gözlüğü takmak, sadece daha iyi bir görünüme sahip olmayı değil, aynı zamanda güneşin zararlı ışınlarından da korunmada da fayda sağlar. Peki, yüz şekli nasıl anlaşılır? Yüz tipine göre güneş gözlüğü nasıl seçilir? Yüz şekilleri nelerdir? Optisyen Belgin Erden Akkuş, gözlük alırken dikkat edilmesi gereken püf noktaları anlattı.

"Büyük yüzde çok büyük gözlükler yüz hatlarını kapatır"

Müşterileri ellerinden geldiğince doğru yönlendirmeye çalıştıklarını söyleyen Akkuş, ancak moda iconları, blok yazarları yada  sosyal medya ünlülerinin reklam amaçlı yaptıkları bilgilendirmelerin bazen kullanıcıları yanlış yönlendirebildiğini ifade etti.

Büyük yüzde çok büyük gözlüklerin yüz hatlarını kapattığını vurgulayan Akkuş,  "Mesela yanakları geniş bir kullanıcı büyük model tercih ettiğinde elmacık kemiklerine baskı yapar. Bu da gözlüğü çıkarttığında yanakta iz bırakmasına sebep dur. Bu tür kullanıcılar daha şakaklara doğru uzayan dikdörtgen gözlükler tercih etmelidir" dedi.

"Gözlük seçimi yaparken bir diğer önemli konu ise renk seçimi"

Gözlük seçimi yaparken bir diğer önemli konunun ise renk seçimi olduğunu belirten Akkuş, "Gözlüğün Modeli kadar rengi de  belirleyici bir özelliktir. Her ne kadar güneş gözlüğü ya da optik çerçeve bir ihtiyaç olsa da aksesuar görüntüsü de vermeli. Bu yüzden kullanıcının ten ve saç rengine göre gözlüğün rengi belirlenmeli. Çok açık tenli, açık saçlı kullanıcılarda koyu renk sert bir hava yaratabiliyor. Daha fresh renkler bu tür kullanıcıların yüz hatlarını kapatmayacaktır. Koyu tenli ve koyu saçlı kullanıcılarda renk ne olursa olsun fresh renklerden çok belirgin renkler tercih edilmeli. Kısaca gözlük her kıyafete göre alınan bir ürün olmadığı için, ten ve saç rengine uygunluk sağlaması kullanım alanını  genişletebilir" ifadelerine yer verdi.

"Önce yüz hattını belirlemek gerek"

Yüz şekline göre uygun gözlüğü bulabilmek için önce yüz hattını belirlemek gerektiğine dikkat çeken Akkuş, Yüz hatlarının ayna karşısında saçlar toplu olacak şekilde belirlenebileceğini söyledi.

Bu konuda optisyen ya da gözlükçüden de yardım alınabileceğine değinen Akkuş, "Güneş gözlüğü ya da optik çerçeve seçimi zor olabilir. Çok beğendiğiniz bir model yüz yapınıza uygun değilse yakışmayabilir. Bu yüzden seçim yaparken önce yüz şeklini doğru bir şekilde belirlemek gerekir. Optisyen, oval, kare, dikdörtgen, büyük ya da uzun gibi yüz tiplerinden hangisine uyduğunu belirler. Sonrasında bu yüz tiplerine uygun model bulmaya yardımcı olur" dedi.

Gözlük alırken göz bölgesine baskı yapmaması, elmacık kemiklerine temas  etmemesi, kulak arkası ve burun üstünü rahatsız etmemesi gibi noktalara dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Akkuş, bu noktalara dikkat edilmediği takdirde gözleri korumak isterken, yüz bölgesinde acı oluşabileceğine değindi.

Oval yüz şekline göre gözlük seçerken her türlü çerçeve modeline göz atılabileceğini söyleyen Akkuş, Oval yüzün gözlük için en uygun yüz şekli olduğunu ve yumuşak hatlara sahip yüzlülerin oval gözlük modelleri tercih edebildiğini aktardı.

Yüzünü daha sert ve keskin göstermek isteyenlerin keskin hatlara sahip gözlük seçebileceğini belirten Akkuş, "Fakat yüz hatlarımız keskin ise daha kare ve yumuşak modeller tercih edilmelidir. Uzun ve ince bir yüze sahipsek yuvarlak modeller oldukça hoş duracaktır. Ayrıca bu yüz tipine kalın çerçeveli büyük modeller de tercih edilebilir" dedi.

Dilek Şahin