Yüzeyi yeşile büründü

Tunca Nehri, yüksek hava sıcaklığı ve kuraklık nedeniyle yeşile büründü. Su mercimekleri ve yosunlar nehrin yüzeyini kapladı.

Yüzeyi yeşile büründü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne'de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, Tunca Nehri'ni de olumsuz etkiledi. Adeta kuruma noktasına gelen Tunca Nehri, kirlilikten yeşile büründü.

Son yılların en kurak yılı yaşanan kentte kış mevsiminin kurak ve yağışsız geçmesi kentteki nehirleri de olumsuz etkiledi. Kuraklık nedeniyle göletler kururken, Tunca Nehri'nin debisi de adeta dip seviyeleri gördü. Önceki yıllarda taşkınlarla gündeme gelen Tunca Nehri, son yıllarda kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor.

Sulak alanlarda oluşan bitki yoğunluğu ötrofikasyon etkisi olarak tanımlanıyor. Ötrofikasyonun ana kaynağı olarak da tarım ilaçları, evsel atıklar gösteriliyor.

Yeraltı sularıyla sulak alanlara kadar uzanan maddeler ekosisteme zarar vererek ötrofikasyon etkisi yaratıyor.

Derinliği 6 metrenin altında olan sulak alanlardaki ekosistem tarım alanlarında kullanılan gübre ve ilaçlarla olumsuz etkileniyor.

Sulak alanlarda bulunan bitkilerin gelişimi yeraltı sularıyla taşınan gelişimi hızlandıran maddeler sayesinde büyüyor. Büyüyen bitkiler hem canlı yaşamını hem de ekosistemi olumsuz etkiliyor.