Ziraat Odası yetkililerinden zirai don değerlendirmesi

Edirne'de ve sınıra yakın bölgelerde geçtiğimiz günlerde etkili olan kar yağışının ardından hava sıcaklığı mevsim normallerinin altına düştü. Hava sıcaklığının eksi derecelere düşmesi ile birlikte zirai don olayları görüldü. Ziraat Odası yetkilileri, Ayçiçeği, kanola ve buğdayın zirai dondan etkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ziraat Odası yetkililerinden zirai don değerlendirmesi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne merkez özelinde soğuk havanın tarımsal ürünlere etkisi hakkında değerlendirmelerde bulunan Ziraat Odası yetkilileri, hafta başında bölgede yaşanan kar yağışı ve don olayı sonrası saha ekibinin araziye çıkarak tarlaları dolaşmaya başladığını ve inceleme yaptığını belirtti.

Ayçiçeği zirai dondan nasıl etkilendi?

Kuraklık ve iklim değişikliğine bağlı olarak Mart ayının ilk haftasından itibaren bölgede ayçiçeği ekiminin başladığını hatırlatan yetkilileri yaptığı açıklamada, "Ekimi yapılan bazı tarlalarda ayçiçekleri kotiledon yapraklı dönem de, bazıları da 2 gerçek yaprak döneme ulaşmıştır. Gece sıcaklıkları kısa süreliğine sıfır derecenin altına, ortalama -4°C’ye kadar düşmüştür. Bu sıcaklık düşüşleri kısa süreli olduğu ve gün içinde hava tekrar hızla ısındığı için ayçiçeğinde don zararı sınırlı kalmış gibi gözükmektedir.  Şuan için üreticilerimizin ayçiçeği için yapması gereken bir şey yoktur. Tarafımıza çokça gelen bir diğer soruda Ayçiçek Mildiyosü (Köse) hastalığı konusundadır.  Bu hastalığın oluşma riski iklim koşulları sebebiyle halen olmakla birlikte şu dönemde tespitini yapmak mümkün değildir. Hep birlikte ayçiçeğinin gelişmesini takip edeceğiz" ifadelerine yer verildi.

Kanolada zarar var mı?

Kanolada don zararı harnup oluşumu ve tohum bağlama döneminde ciddi zararlar oluşturduğunu belirten yetkililer, yapılan incelemelerde kanolada çiçeklenmenin yeni başladığını ve bu çiçeklenme başlangıcında don zararının da daha sınırlı kaldığını belirtti.

Ana gövdedeki çiçeklerde meydana gelen zararların, bitkinin daha sonra oluşturacağı dallar ve yeni çiçeklerle büyük ölçüde telafi edilebileceği belirtilen açıklamanın devamında, "Şuan da gözüken dalların eğilmesi sıcaklıklar yükseldiğinde düzelecektir. Sonuç olarak kanola üreticilerimizin, yaşanan bu kısa süreli don olayından aşırı olumsuz etkilenmeyeceğini düşünüyoruz" ifadelerine yer verildi. 

"Buğdayda yatmalar meydana geldi"

Buğdaylarda soğuk ve don zararının bölge özelinde ciddi bir sorun oluşturmayacağının düşünüldüğünü belirten yetkililer, sadece bazı yumuşak daneli buğdaylarda münferit olarak stres şartlarına bağlı sararmalar ve yaprak uçlarında yanmalar olabileceğine değindi.

Bu gibi durumlarda ziraat odası teknik ekibi ile irtibata geçilebileceğini belirten yetkililer, buğdaylarda oluşan yatmaların, yapılan gübreleme hataları ve bundan sonraki süreçler hakkında daha kapsamlı paylaşımın ayrıca yapılacağını belirtti.

Meyve ağaçları ve bağlarda gerekli tedbirleri almayan üreticilerin ürünlerindeki çiçeklerde don zararı oluştuğunu belirten yetkililer, bu mahsullerde verim ve kalitede kayıp yaşanacağına değindi.

Bu süreçte hiçbir ürün için acele verilecek karar ve herhangi bir uygulamaya gerek olmadığına değinen yetkililer, havaların ısınmasını bekleyip mahsulleri takip edeceklerini ifade etti.

Üreticilerden gelen talepler ve şikayetler doğrultusunda saha çalışmaları ve takiplerin devam edeceğini belirten yetkililer,her türlü teknik bilgi ve destek için ziraat odaları ile irtibata geçme çağrısı yaptı.