Zorlu mesaisi sürüyor

Türkiye'nin çeltik üretiminin yaklaşık yarısını karşılayan Edirne'de çeltik hasadı devam ediyor.

Zorlu mesaisi sürüyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ülkenin en önemli çeltik üretim merkezlerinden 'Edirne'de meşakkatli hasat mesaisi sürüyor.

Yüksek verimi ve getirisi nedeniyle üreticilerin tercih ettiği çeltiğin hasat edilmesi için biçerdöverler tarlalara girdi. Olgunlaşma sürecinin ardından kurutulan çeltik tavalarında hasada başlayan üreticiler, büyük emekle yetiştirdikleri ürünlerini toplamak için uğraş veriyor.

4 ay önce tarlalara saçılan çeltik tohumları olgunluğa ulaştı ve hasat edildi. 4 ay boyunca su içinde bekleyen çeltik artık pirinç olmak için hazırlanıyor.

Biçerdöverlerle hasat edilen çeltikler tarladan kömürle çalışan kurutma makinelerinin yanına getiriliyor.

İşlemlerin ardından bembeyaz renk alacak olan pirincin kapkara kömür ile teması da kurutma makinelerinde gerçekleşiyor.

Makinelerde üretilen ısı sayesinde çeltikler istenilen nem oranına gelene kadar sıcak buharla kurutuluyor. Kurutma işlemi ortalama 10 saat sürüyor.

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, zorlu bir süreçten geçtiklerini söyledi.

Emeklerinin karşılığı almaya başladıklarını belirten Arabacı, “Sulama problemi nedeniyle muhakkak ki verim kaybı olacaktır. Yani suyun ulaşamadığı noktalarda yani mesela arazimizin sonlarına doğru olan kısımlarda oralarda yani şu an hasat edilen yerlerde de zaten görülüyor. O kısımlarda diğer normal aldığımız verimlere göre en az bir 150-200 kilo gibi verimler aşağıya düşüyor. Bugün baktığımızda 500-600 kilo arası çeltik biçilebiliyor. İyi olan bölgelerde de bu 700-800 arası değişir. Tabi çok hiç sıkıntı yaşanmamıştır iyi bakılan bir arazidir bir tık daha üste çıkılabilir tabi ama ortalama maaliyetleri hesaplarken genelde 700 kilo üzerinden yaparız. Çünkü bizim bayır arazilerimiz var orada artezyen suyuyla suladığımız alanlar var yani bugün 5 kilodan tutun 8-9 kiloya kadar oynar rakamlar verim olarak. Zor bir süreçti, atlattık. İnşallah ama az ama çok hayırlısıyla ürünümüzü toplayalım, hasat edelim yani şu an düşündüğümüz tek nokta bu.” Dedi.

Arabacı, çeltik üretiminin zorluğunu anlattı.

Çeltik ekili arazileri olgunlaşma döneminde her sabah erkenden kontrol ettiklerini ve yoğun mesai harcadıklarını ifade eden Arabacı, “Gerçekten her gün 24 saat içinde olduğunuz bir ürün. Zor bir süreç masrafın, emeğin çok olduğu bir ürün o yüzden de gerçekten zorlu bir süreçten geçtik. Ama çok şükür hasat etme dönemine geldik. Hayırlısıyla güzel verimler alırsak yüzümüz daha da gülecektir inşallah. Ben bölge üreticilerimiz adına hayırlı olmasını temenni ederim.” Şeklinde konuştu.