Zorunlu uygulama başladı

01 Ocak 2019 itibariyle ücretli poşet uygulaması tüm ülkede olduğu gibi Edirne'deki market ve mağazalarda da uygulanmaya başladı. Marketlerde 25 kuruştan satılan poşetlerin fiyatı büyük alışveriş mağazalarında ise boyutuna göre değişiyor. Vatandaşların aldıkları poşet sayısı barkot sisteminden okutularak, fişlerine ekleniyor.

Zorunlu uygulama başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

01 Ocak 2019 itibariyle ücretli poşet uygulaması tüm ülkede olduğu gibi Edirne’deki market ve mağazalarda da uygulanmaya başladı. Marketlerde 25 kuruştan satılan poşetlerin fiyatı büyük alışveriş mağazalarında ise boyutuna göre değişiyor. Vatandaşların aldıkları poşet sayısı barkot sisteminden okutularak, fişlerine ekleniyor.

Marketlerde ekmek, manav ve şarküteri gibi açıkta satılan gıdaların hijyeni korunması amacıyla ücretli poşet uygulaması kapsamı dışına alınarak, ücretsiz verileceği belirtilmişti. Bazı alışveriş mağazalarında ise poşet fiyatları 45-50 kuruş arasında değişiyor.

Edirne Haber Gazetesi olarak vatandaşlara uygulanmaya başlanılan zorunlu paralı poşet uygulamasına uyum sürecini ve nasıl bulduklarını sorduk. İşte alınan cevaplar:

“Temizlik için 25 kuruş”

Mahmut Bayram, zorunlu poşet uygulamasına uyum zor olsa da zamanla taşların yerine oturacağını belirterek; “Temiz bir çevre için güzel bir uygulama oldu. Kimse parasını çöpe atmak istemeyeceği için yere atmak yerine aldığı poşeti yıkayıp tekrar kullanma ihtiyacı duyacak. Eski usul gibi herkes filesini, Pazar çantası alıp alışverişe çıkacak. Sürece alışmak zor olacak fakat sonunda kapalı alanlarda sigara yasağı kuralının uygulaması gibi bu da yerine oturacak. İyi ve yerinde bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Hayırlısıolsun” dedi.

“25 kuruş deyip geçmeyin”

Habip Cevizci, dünya genelinde uygulanacak olan bu kuralın Edirne’de de başlamış olması çevre temizliği için güzel fakat dar gelirli vatandaşlar için alışması zor bir durum olacağını ifade ederek;“Poşetler değersiz olduğu için sağa sola atılıyordu bu da çevre kirliliğine ve kötü görüntü oluşmasına neden oluyordu. Şimdi bu gelen yasa ile çevre temizliği biraz daha iyi olur. Tabi alışverişlerde sıkıntılar yaşanır. 25 kuruş deyip geçmemek lazım. Gelişigüzel alışverişler de yapılmaz. Geniş bir alışverişe çıktığınız zaman dört-beşpoşetten aşağı bir şey almıyorsunuz. Onda da 1lira 25 kuruş poşete vermiş olacaksınız. O zaman da bu verdiğin parayı çöpe atmamak için bir sonraki alışveriş için saklamak zorunda kalacaksınız. Ya da eski usule ayak uydurup file ya da bez torbalarla alışverişe çıkarlar. Alışverişe çıkacak olanlar hazırlıklı bir şekilde çıkarlar. Ama ani alışverişlerde mecburen poşete para verecekler. Ben her alışverişe çıktığımda yanımda poşet ya da çanta taşımakistemediğim için poşete para veririm.” ifadelerini kullandı.

“Yere atılan poşetler değerli olacak”

Çevremiz için güzel bir uygulama olduğunu düşündüğünü söyleyen Erdoğan Şahin, bu duruma uyum sağlamanın biraz zor olacağını fakat zamanla alışılacağını dile getirerek;“Prosedür neyse onu uygulayacağız. Hem vatandaşlar hem de işletmeler bu duruma ayak uydurmak zorunda çünkü uymayan işletmeler denetlenerek cezai işleme tabi tutulacak. Eşimle kendi aramızda da konuşurken, alışverişe çıkacağımız yanında eski dönemlerdeki gibi file torba ya da marketlerde satılan bez torbalardan alıp götürmeyi düşündüğümüzü irdeledik. Ya da evde kendisi bez torba dikip alışverişe giderken yanına alır, yıkayıp kullanırız. Eski dönemleri hatırlamış olacağız. Çevre kirliliği de önlenmiş olacak. İnşallah bu kurala uyum hem vatandaşlar hem de işletmeler için en kısa sürede gerçekleşir. Yere atılan poşetler değerli hale gelmiş olacak. Kimse para verdiği bir şeyi yere atmaz” dedi.

“Sırt çantası ile gezeceğiz”

Kışlık alışveriş yapmak için giyim mağazasına gittiğini ve poşetin fiyatını duyunca şaşkınlık yaşadığını fakat almak zorunda kaldığını söyleyen İbrahim Yılmaz;“Her gittiğimiz yerde poşete para verirsek cebimizde para kalmaz. Alışveriş mağazalarında poşetin boyutuna göre fiyatlar da değişiyor. Bu uygulamaya ayak uydurmamız çok zor olacak. Poşete de para verdiğimiz için aldığımız ürünün ucuz olmasına dikkat edeceğiz. Alışverişe giderken ya sırt çantası ya da poşetimizi evden götüreceğiz. Bu uygulamayı hiç beğenmedik ve tutacağını da sanmıyoruz. Çünkü poşete para vermek istemiyoruz” dedi.

Özlem Ceylan